Bagaméri és társa is felkerült az Europol legkörözöttebb bűnözőinek listájára

2023. november 17. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Három magyar került fel az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezetének a legkeresettebb európai bűnözőket rögzítő, pénteken közzétett listájára.

Az Europol közleménye szerint az Európai Unió tagállamaiból idén 59 elfogatóparanccsal körözött ember került fel a „Most Wanted” oldalra. Ezen a listán olyanok szerepelnek, akiket egyebek mellett kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus vagy emberölés miatt köröznek. Ide került fel a három magyar bűnöző, mindhármukat kábítószer-kereskedelem és -terjesztés miatt keresi a rendőrség.

A listára került három magyart kábítószer-kereskedelem miatt keresik a rendőrök. Az egyikük az Europol oldala szerint különösen veszélyes.

Kettőjük, Bagaméri Tamás és Csikós András Kecel és Kecskemét környékén üzemeltettek marihuánafarmokat. A rendőrség 2021-ben razziázott a farmokon, ahol több mint 100 kiló kábítószert foglaltak le. Ez akkori értéken több mint 250 millió forintot ért volna a feketepiacon. Az Europol beszámolója szerint a beltéri ültetvényeket távirányítású öntözőrendszerrel, világítással és szellőzőrendszerrel látták el. Mindez gyanúsan nagy áramfogyasztással járt, amit a bűnözők ipari méretű generátorokkal szolgáltattak, hogy ne a hatalmas villanyszámla buktassa le őket. A harmadik magyar a listán, Üregi Péter Győr környékén üzemeltetett hasonló ültetvényt, 2023-ban viszont a spanyol rendőrség is körözni kezdte a magyar hatóság mellett. Üreginek az Europol leírása szerint fegyvere van, és ezért veszélyes lehet.

A magyarok mellett szerepel a listán nápolyi maffiózó, horvát gyilkos és német sikkasztó is. A bűnözők felkutatásához az Europol idén is a lakosság segítségét kéri, ezért kampányt indított a szökevények felkutatására. Aki azt gyanítja, hogy látott egy körözött személyt, az névtelenül bejelentést tehet az ENFAST (Célkörözési Egységek Európai Hálózata) weboldalán keresztül.

A legkeresettebb bűnözők 2016 óta elérhető, ez idáig 408 szökevény fotóját bemutató listája alapján tett névtelen bejelentések 146 letartóztatásokhoz vezettek. A tavalyi kampány indulása óta 21 ügyet sikerült sikeresen megoldani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!