Vidnyánszky Attila: Sokan kihasználják ezt a helyzetet, és nemtelen támadást indítottak a színház és a személyem ellen

2023. november 15. – 07:28

Másolás

Vágólapra másolva

Belső vizsgálat indul a Nemzeti Színházban, és még a héten visszaépítik a nagyszínpadra a Rómeó és Júlia díszletét, hogy modellezzék, mi okozhatta a két színész balesetét – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház lemondott vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek. A színház saját vizsgálata a rendőrségi nyomozással párhuzamosan zajlik majd.

Szombaton jelent meg egy közlemény a Nemzeti Színház oldalán, amit Vidnyánszky Attila – az előadás rendezője – jegyzett, és amiben azt írta, a pénteki Rómeó és Júlia című előadás Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesete miatt a második felvonás alatt félbeszakadt. A két színész a több méter magas vasszerkezetű díszletről zuhanhatott le – nagyjából négy métert. Súlyos végtagsérülésekkel szállították őket kórházba. Hétfő délelőtt emiatt lemondott a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjáról Vidnyánszky Attila. Nem sokkal később Csák János kulturális miniszter közölte, hogy még nem fogadja el a lemondását.

Vidnyánszky Attila és Csák János is meglátogatták a sérült színészeket a kórházban, akik „a körülményekhez képest jól vannak”. A héten hazaengedik őket, és otthon folytatódhat a felépülésük. „A testi gyógyulás mellett persze nagyon fontos, hogy a lelkükkel foglalkozzunk, és hogy azt érezzék, a társulat egy emberként áll mögöttük. Várjuk vissza őket, nagyon szeretjük őket, és nagyon hiányoznak” – mondta a lemondott igazgató a lapnak. Szerinte vannak olyan darabok, amikben nem lehet lecserélni a sérült színészeket, de ahol ez megoldható, ott meg kell tenni. A baleset hatására elhalasztják az Aranyhajú hármasok bemutatóját.

Az interjúban felvetődött az is, hogy bizonyos előadó-művészeti területeken a munkaszerződés része egy felelősségvállalási nyilatkozat is. Vidnyánszky szerint van olyan színház, ahol aláíratják, hogy a színész saját felelősségére csinál bizonyos mozdulatokat vagy jeleneteket. Eddig a Nemzetiben nem volt ilyen, de „most átgondoljuk az egész repertoárt” – mondta a lemondott igazgató, aki szerint nem csak ennek az előadásnak az esetleg problémás részein próbálnak meg javítani.

„Hangsúlyoznám, hogy ezek a színészek a most félresikerült mozdulatsort már százszor megcsinálták, több tucat sikeres előadáson. Ezzel együtt minimalizálni kell a kockázatot, és ezért az egész repertoárunkat átnézzük” – mondta Vidnyánszky.

Arra a felvetésre, hogy a Rómeó és Júlia díszleteit többen is kockázatosnak tartották, azt válaszolta: hozzá ezek az információk nem jutottak el.

„Úgy érzem, sokan kihasználják most ezt a helyzetet, és nemtelen támadást indítottak a színház és a személyem ellen. Azt gondolom, hogy a szokásos viszálykodásnak most nincs itt az ideje.”

De miért ragaszkodik foggal-körömmel a komplett jobboldali kulturális közeg Vidnyánszky Attilához? – Ebben a cikkünkben bővebben olvashat erről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!