Átadjuk Spanyolországnak azt a dél-koreai állampolgárt, aki felfegyverkezve betört Észak-Korea madridi nagykövetségére

2023. november 15. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék szerdán elrendelte annak a dél-koreai állampolgárnak a letartóztatását és átadását, aki felfegyverzett társaival betört Észak-Korea madridi nagykövetségre, majd megverte és elrabolta a személyzetet.

A madridi bíróság erőszakos rablás, bűnszervezetben való részvétel és egyéb bűncselekmény miatt adott ki európai elfogatóparancsot ellene. Az elfogatóparancs szerint több mint tíz év börtönt is kaphat.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a dél-koreai állampolgár ellen nincs folyamatban büntetőeljárás Magyarországon. A tárgyaláson ő maga is hozzájárult a Spanyolországnak való átadásához. A terheltet november 25-ig kell átadniuk a spanyol hatóságoknak. Ha ez nem történik meg addig, szabadlábra kell helyezni. A közleményből nem derült ki, hogy mikor és milyen körülmények között fogták el a dél-koreai állampolgárt.

Az emberrablás még 2019-ben történt, a régi Indexen is írtunk a kémfilmekbe illő ügyről. Az akkori híradások szerint kilenc, késekkel, bozótvágóval és vasrudakkal felfegyverzett férfi tört be a nagykövetségre. A személyzet több tagját megsebesítették, majd informatikai eszközöket és adathordozókat vittek magukkal. A támadók egy Észak-Korea felszabadításáért küzdő emberi jogi szervezet tagjainak nevezték magukat.

A betörést öt nappal Kim Dzsongun és Donald Trump Hanoiban rendezett csúcstalálkozója előtt követték el. A helyi sajtó szerint a CIA állt az akció mögött, de Dél-Koreának is köze lehetett hozzá.

Felmerül, hogy miért van Észak-Koreának nagykövetsége Madridban. Az Index korábbi cikke szerint az ázsiai diktatúra 2013 őszén nyitotta meg diplomáciai külképviseletét a spanyol fővárosban, azonban 2017-ben a madridi nagykövetet kiutasították az országból az észak-koreai rakétakísérletek miatt. Idén novemberben jelentették be, hogy Észak-Korea bezárja a madridi nagykövetségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!