15 ezer ápoló tűnhet el a rendelőkből, kórházakból a kamarai elnök szerint

2023. november 15. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Konferenciát tartott a Magyar Kórházszövetség, amin a Népszava szerint szó volt az új betegirányítási rendszerről, a kórházi várólistákról, az orvos- és ápolóhiányról is. A lap beszámolója szerint a konferencián előadást tartott Ónodi-Szűcs Zoltán, a járóbeteg-irányítási rendszer (JIR) átalakításáért felelős miniszteri megbízott, azt mondta, hogy már két és fél millióan töltötték le az úgynevezett egészségablak applikációt, amelyben szinte valamennyi, az ellátáshoz nélkülözhetetlen adatukat „kézközelben” tarthatják a páciensek, szerinte az alkalmazás az egyik kulcsa a felesleges betegutak megszüntetésének.

Beszélt arról is, hogy az egészségügyi ellátáshoz fűződő kommenteket vizsgálva az derült ki, hogy a páciensek az orvoshiányról, a várólistákról és a várakozási időkről panaszkodtak az interneten a legtöbbet. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta, hogy egyik pillanatról a másikra 15 ezer szakdolgozó tűnhet el a rendszerből, miközben már most is 25-30 ezer szakdolgozó hiányzik.

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója pedig azt mondta, hogy miközben a hazai ellátórendszerben évi 200 ezer műtétet végeznek, további 41 500-an várnak beavatkozásra. A várakozók száma januárhoz képest kétezerrel nőtt, ( közülük 23 400-an több mint 60 napja vannak a listán.) A legnagyobb ellátási problémát jelentő csípő- és térd-protézis műtétek esetében még egy évnyi ellátásnak megfelelő beteg várakozik, ők mintegy húsz ezren vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!