A súlyos szakemberhiány és a lerobbant állapotú épületek miatt vizsgálatot sürget a gyógypedagógiákon a Pedagógusok Szakszervezete

2023. november 15. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Minél előbb átfogó szakmai vizsgálatra lenne szükség a Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményeknél a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az intézmények tarthatatlan állapota és a súlyos szakemberhiány miatt – mondta a Népszavának Totyik Tamás, a PSZ elnöke. Azt mondta, az utóbbi időben sok panasz érkezett hozzájuk az épületek rossz állapotáról, ezekbe sajátos nevelési igényű, köztük tanulási vagy magatartási nehézségekkel küzdő, értelmi fogyatékossággal élő, autista, mozgáskorlátozott gyerekek is járnak, nevelésük, speciális módszertanokat igényel.

A PSZ-hez több városból is arról panaszkodtak szülők, hogy leromlott állapotúak a mosdók, rendszeresek a dugulások, a vizesblokkok környékén csatorna- és szennyvízszag van, a kollégiumi fürdők nem használhatók, nehézkes a mozgáskorlátozott tanulók bejutása.

Totyik Tamás, aki a legsúlyosabb gondnak a szakemberhiányt tartja, a lapnak azt mondta, hogy több mint egy hónapja kezdeményezte Kozma Ákos alapvető jogok biztosánál az EGYMI-k vizsgálatát a PSZ, de az ombudsman azóta sem reagált a megkeresésre. Az érdekvédő szerint az EGYMI-k helyzetének javításához egy átfogó egészségügyi, szociális és oktatási programot kellene kidolgozni.

A Népszava többször is kereste az ombudsmant, hogy tervez-e vizsgálatot indítani, egy hónappal ezelőtti megkeresésükre azt a választ kapták, hogy a biztos tájékozódik az ügyben, az újbóli érdeklődésre nem válaszolt a hivatal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!