Valóban arra kérték a tűzoltókat, hogy ne szirénázzanak, mert megzavarják Pintér Sándort, de ők az előírásoknak megfelelően vonultak ki

2023. november 11. – 07:39

Másolás

Vágólapra másolva


„Magyarországon fontosabb a belügyminiszter nyugalma, mint a szakszerű mentés” – írta Facebook-posztjában Szemző Áron, aki szerint péntek délelőtt a Belügyminisztérium épületéhez vonuló tűzoltók azért nem használhattak szirénát, mert azzal megzavarták volna Pintér Sándor nyugalmát. Ezt megerősítette a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Telexnek küldött válasza is, amiben azt írták, hogy a belvárosi egység az előírásoknak megfelelően vonult ki.

A Momentum Pest megyei elnöke a közösségi oldalán még egy fotót is megosztott egy hivatalosnak tűnő dokumentumról, amiben az áll:

„13 óra körül vonuljanak ki a tűzoltók sziréna nélkül, hogy a Belügyminisztert ne zavarja meg.”

Szemző posztjában azt írja, a belvárosi tűzoltókat viharkár miatt kellett kihívni, mert körülbelül nyolc méter magasan kimozdult egy homlokzati elem az épületben.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldünk a Belügyminisztériumnak, valamint a Katasztrófavédelemnek is.

Frissítés 11.15 : A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megkeresésünkre azt írta, hogy a Hívásfogadó Központból kapott bejelentést rögzítő adatlapon valóban az szerepelt, hogy a helyszínre érkező tűzoltók a Belügyminiszter zavarása nélkül vonuljanak ki. „Az adatlapon szereplő bejelentőt a fővárosi ügyeletes visszahívta és tájékoztatta, hogy a riasztást a műszaki mentések végrehajtására vonatkozó eljárásrendnek megfelelően hajtják végre” – áll a válaszukban. Ezután az ügyeletes értesítette a V. kerületi tűzoltókat, akik megkülönböztető fény- és hangjelzéssel 10 óra 10 perckor érkeztek a helyszínre, a problémát – amit egy lógó fakeret jelentett – megoldották, majd egy órával később távoztak is a helyszínről.

Frissítés 12.20: A Belügyminisztérium az MTI-ben adott ki közleményt az esetről, „Valótlanságot állít a Momentum” címmel, amiben gyakorlatilag ugyanezt írják le, majd azzal zárják a közleményt, hogy „A mentés és katasztrófaelhárítás protokollja mindig szigorú szabályok szerint történik.” A történetnek az, a katasztrófavédelem által is megerősített részlete itt már nem szerepel, hogy az eredeti hívásban valóban ott volt a kérés, hogy ne a protokoll szerint, hanem a belügyminiszter zavarása nélkül, szirénamentesen vonuljanak ki a tűzoltók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!