A migráció olyan, mint a fánk, ha nem lennének Sorosok és Putyinok, akkor is megtörténne ugyanez

2023. november 11. – 12:01

A migráció olyan, mint a fánk, ha nem lennének Sorosok és Putyinok, akkor is megtörténne ugyanez
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Az embercsempészet igazi iparág lett” – mondta Kiss-Rigó László püspök a Mathias Corvinus Collegium A migráció kora szegedi kerekasztal-beszélgetésén, pénteken. Az eseményre meghívták Nicolas Monti francia, valamint Mark Krikorian és Eric Ruark amerikai szakértőket is.

Mark Krikorian, a Center for Immigration Studies igazgatója a fánkokhoz hasonlította a migrációt. Szerinte nem maguk a bevándorlók változtak, hanem a befogadó országok hozzáállása, hasonló módon, ahogy az édesség is lényegében ugyanaz marad, csak az ember ízlése vagy emésztőrendszere változik az évek során. Szerinte a különbség a migránsok befogadásában a társadalom szerkezetéből adódik, amely korábban a mezőgazdaságra épült, ezt felváltotta az ipari, majd posztindusztriális társadalom, amelyben már nincs akkora szükség a bevándorlók készségeire.

Eric Ruark, a NumbersUSA kutatási igazgatója a témáról azt mondta, az Egyesült Államoknak nincs oka beengedni az olyan bevándorlókat, akik nem menedéket, hanem munkát keresnek, mivel arra ott vannak az amerikaiak.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Kiss-Rigó László szegedi-csanádi megyéspüspök nem ért egyet azzal, hogy a bevándorlók természete nem változott jelentős mértékben. Szerinte a rendszerváltás előtti rezsimből menekülő magyarokkal szemben a déli határon „most nem kopognak, hanem berontanak” a migránsok. „Olyan, mint egy invázió, nem érdekli őket semmi.” Azt mondta, idén eddig 170 ezren kísérelték meg átlépni a határt, bár

azt ő is beismeri, hogy a statisztika hazudhat, mivel egy ember többször is próbálkozhatott.

Szerinte az embercsempészet „igazi iparág lett”, és biztos benne, hogy akik ebből meggazdagodnak, újabb bűncselekményekre költik a pénzt. Ugyanakkor szerinte „semmiség lenne a kellemetlenség, amit okoznak, ha valódi menekültek lennének”.

A „valódi” menekültekkel kapcsolatban azt gondolja, „próbáltunk humanitárius segítséget nyújtani”. Nem érti, miért kritizálják a magyarokat, hiszen szerinte akik kérelmet adnak be, azokat szívesen látják, a nehéz helyzetű, Szíriából, Nigériából, Afganisztánból származó diákoknak pedig ösztöndíjat is nyújtanak. „Nem csak keresztényeknek” – tette hozzá.

Bár az esemény Urbán Ferenc könyve után A migráció kora nevet kapta, a jelenlévők nagyjából egyetértettek abban, hogy nem új jelenségről beszélünk. „A migráció természetes dolog, semmit nem tehetünk ellene” – állítja Krikorian, de abban hisz, hogy lehet irányítani, és ebben nagy szerepe van a kormányoknak. Ami biztosan nem segít szerinte, az a bűnbakkeresés, hiszen „ha nem lennének Sorosok és Putyinok, akkor is megtörténne ugyanez”.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!