Százak tüntettek Ásotthalmon az embercsempészek és a migráció ellen

2023. november 11. – 21:46

Százak tüntettek Ásotthalmon az embercsempészek és a migráció ellen
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Miért tartja fenn a kormány a veszélyhelyzetet, ha nem tudja a határra vezényelni a honvédséget?” – tette fel a kérdést Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, Ásotthalom korábbi polgármestere a magyar–szerb határátkelőnél tartott, félpályás útlezárással egybekötött szombati demonstráción, amit a „háborús övezetté vált” határvidék miatt szervezett pártja.

Az esős, hideg idő ellenére úgy kétszázan mentek ki az Ásotthalom és a szinte teljesen magyarok lakta Királyhalom (Bački Vinogradi) közötti határátkelőhöz, részt vettek az eseményen helyiek és Mi Hazánk-párttagok, de még a Betyársereg is. A határhoz vezető utat úgy 5–600 méteren félpályán lezárták a tüntetők, ezt egyébként Toroczkai végül másfél–két kilométernek könyvelte el, amikor a követőinek számolt be a tüntetésről a beszéde után.

Az egyik demonstráló, egy mezőőr a konvoj végére állt egy teljesen kiégett, csempészek által hátrahagyott Renault roncsával. Ilyenekből egyébként több százat lehet látni a környéken, a határhoz vezető utak mentén nehéz nem kiszúrni őket. Mihálffy Béla szegedi KDNP-s képviselő pénteken emiatt nyílt levelet is írt Gulyás Gergelynek, amelyben arra szólította fel a kormányt, hogy orvosolják a problémát.

Felül Toroczkai László – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Felül Toroczkai László – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Felül Toroczkai László – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Toroczkai szerint a kormány öt perc alatt, egy tollvonással képes lenne rendeletet hozni ezek ellen, ezért is nem érti, hogy miért nem kezdenek valamit az út mellett hagyott autóroncsokkal, amelyek szerinte csak vonzzák a további bűnözőket, akik megpróbálnak értékeket kigubázni az autókból.

„Nyugalmat akarunk a tanyavilágban”

– mondta a politikus, aki azt mondta, a saját ablakából látja a felfegyverkezett bandák támadásait, amelyeknek szerinte már civil áldozatai is voltak. A korábbi polgármester úgy tudja, a rendőrök parancsra elmenekülnek a gépkarabéllyal felszerelt illegális bevándorlók elől, erre korábban Rétvári Bence válasza az volt, hogy féltik a rendőröket, mert „nekik is van családjuk”. Toroczkai úgy válaszolt a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának, hogy „nekünk is van családunk, de a rendőrökkel ellentétben nincs fegyverünk”.

A tüntetésen több felszólalótól, például Papp Renáta polgármestertől is elhangzott, hogy már nem csak a határ túloldalán, de Magyarországon is lövöldöznek, ezt helyiek beszámolóira alapozták.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Toroczkai nem érti, hogy ha 2015-ben, amikor nem volt fegyvere a bevándorlóknak, a kormány ki tudta küldeni a honvédséget, akkor most miért nem. Szabó Roland, a Mi Hazánk délvidéki szervezője egyetértett a pártelnökkel abban, hogy a tüzet viszonozni kell, mivel „a migránsok nem csak a schengeni, hanem az összes határt átlépték”. Papp Renáta ásotthalmi polgármester is védelmet kért a kormánytól. „Mi úgy élünk itt, hogy a gyerekeinket járőrszolgálattal kell ellátni, hogy biztonságban hazaérkezzenek az iskolából” – mondta. „Szeretnénk visszakapni a korábbi életünket.”

A párt elnöke nemcsak a kormányt, hanem rendőrséget is kritizálta, mivel az állítólag egy hétig nem reagált az ásotthalmi demonstráció bejelentésére. Toroczkai szerint ez szándékosan történt, hogy a hatóságnak legyen ideje leadni a drótot a kormánynak, ami így akcióba tudott lendülni a demonstráció előtt. Október 26-án ugyanis Kocsis Máté járt Ásotthalmon, ekkor kezdeményezte a titkosszolgálatok jelentésének nyilvánosságra hozatalát. Toroczkai szerint gyanús, hogy épp most járt ott a Fidesz frakcióvezető-helyettese, akit eddig nem láttak soha a környéken. Toroczkai arról is beszélt, hogy a szervezett illegális migráció óriási bevételt hoz, ezért könnyen lehet, hogy az embercsempészek simán lefizetik a szerb és magyar rendőröket.

Alul Gunnar Lindemann – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Alul Gunnar Lindemann – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Alul Gunnar Lindemann – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A rendezvényre meghívták a párttal jó kapcsolatot ápoló Gunnar Lindemann szélsőjobboldali német politikust, az Alternatíva Németországért (AfD) képviselőjét is, aki arról beszélt, hogy Angela Merkel egykori kancellár 2015-ben egy „migránsmágnest” helyezett Németországba, és több millió bevándorló bejutásáért felelős. Lindemann szerint az európai hazafias erőknek együtt kell dolgozniuk a migráció megfékezéséért, ezért reméli, hogy a Mi Hazánk sikereket fog elérni a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Az eseményen egy ruzsai lakos is felszólalt, mások után ő is sérelmezte azt, hogy a média nem számol be ezekről a történésekről. Ez egyébként Toroczkainál is vissza-visszatérő kijelentés, tüntetéseken gyakran jelenti ki, hogy a médiában vagy a Mi Hazánkról, vagy annak ügyeiről nincs szó – esetenként úgy, hogy közben féltucat kamera veszi.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!