Egymásnak feszült a budapesti főtájépítész és a Liget Budapest miniszteri biztosa

2023. november 11. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Facebook-poszttal kezdődött Bardóczi Sándor és Baán László napok óta tartó vitája azzal kapcsolatban, hogy zöldebb lett-e a Városliget, vagy sem.

Bardóczi, aki Budapest főtájépítésze, november 8-án közzétett egy bejegyzést, amiben arról írt, hogy a főváros októberi közgyűlésén olyan képviselői mondatok hangoztak el, amelyek szerint a „Városligetben nőtt a zöldfelület”, miközben ez nem igaz. Ezt igazolja szerinte az a megosztott elemzés is, ami egy 2015-ös és 2020-as műholdas infrafotó összehasonlításával készült. „A legnagyobb zöldfelületi növekmény a lebontott, és még ma is kordonok mögötti PECSA területén, illetve a Fővárosi Állat- és Növénykert területén detektálható” – áll a posztban.

Erre reagálva két nappal később megjelent egy cikk a Mandineren Baán Lászlótól, a Liget Budapest miniszteri biztosától, aki szerint Bardóczi egy három évvel ezelőtti műholdfelvétellel próbálja alátámasztani az érveit, felsorolja a Liget Budapest projekt eddig elért eredményeit, majd rátér arra, hogy

a „vizionált pusztulás helyett ma már a Liget projektnek köszönhetően a Városliget jobb és szebb lett.”

„Az idelátogatók, pártpreferenciáiktól függetlenül, mára pontosan látják, hogy a Liget projektet a Városliget »tönkretételével«, »elpusztításával« vádoló fővárosi jeremiádák valóságtartalma zéró volt, és azok kizárólag a fővárosi vezetés zöldidentitásának olcsó bizonygatására szolgáltak” – írta Baán, aki cikkében felemlegette a Blaha Lujza tér felújítását is. „A főváros másfél évig küszködött a Blaha Lujza tér kevesebb mint ezer négyzetméterén a néhány tucat új fa fémjelezte zöldfelület megújításával. De nem fényesebb a helyzet az állítólag kiemelt prioritásukként kezelt Városháza park létrehozásával kapcsolatosan sem.”

Írásában végül pedig megkérdőjelezi Bardóczi pozícióját is, ugyanis szerinte „az önkormányzati és hivatali feladatköröket meghatározó nyilvános fővárosi dokumentumok egyikében sem létezik a főtájépítészeti tisztség.”

Ezt látva Bardóczi ismét tollat, azaz klaviatúrát ragadott, és egy Facebook-posztban osztotta meg érzéseit Baán cikkével kapcsolatban. „Az elemzés pontosan rámutat, hogy bizony se a sportpálya-burkolatok, se a nagyjátszó műfüve, gumiburkolatai, se a néhol túlzó, igen sűrű kerti sétányburkolat, se a futókör rekortánburkolata, se a kutyafuttató műfüve, sőt még a gördeszkások betonteknője sem zöldfelület. Ezek burkolatok. Nem fotoszintetizálnak és sosem lesznek zöldek. Akkor sem, ha zöldre vannak festve. Arra is elég pontosan rámutat, hogy egyik új épület sem csak a korábbi, valóban bontandó épületek helyére épült, hanem még további hatalmas területeket hasított ki a zöldből, s a kapcsolódó teraszok, lelátók se tudnak zöldek lenni, s azok még 2023-ban is maradtak burkolt felszínek” – fejtette ki Bardóczi, majd azt is felajánlotta, hogy szívesen készít egy újabb elemzést, ha a Városliget Zrt. hajlandó azt szponzorálni.

„Akkor nem várunk 2025-ig a következő esedékes, egész Budapestet átfogó műholdas elemzés megrendelésével, s külön megvizsgáltatjuk a bázisév, azaz 2015 és 2023 között a zöldfelület-intenzitás változást, azonos módszerekkel”

– írta fővárosi főtájépítész, aki azzal zárta a posztját, hogy idővel úgyis kiderül, kinek van igaza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!