Gyurcsány: Színes a tábor, és sok a zászló

2023. november 10. – 20:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Szocialisták Pártjának (PES) pénteki kongresszusán közfelkiáltással választották teljes jogú taggá a Demokratikus Koalíciót. Az Atv.hu ebből az alkalomból készített interjút Gyurcsány Ferenc pártelnökkel.

A DK vezető politikusai a PES kongresszusán – Forrás: Demokratikus Koalíció
A DK vezető politikusai a PES kongresszusán – Forrás: Demokratikus Koalíció

Az érdekesebb állítások közül válogattunk:

A Fidesz alternatívája a tízes évek elején. „(…) az én javaslatom az volt, hogy a Szocialista Pártból csináljunk egy nagy Demokrata Pártot. Nem így történt.”

Hová álljanak a demokraták? „Ma már mindenki látja, hogy színes a tábor, és sok a zászló, miközben valójában egyetlen demokratikus koalícióra, egy hazafias koalícióra van szükség a Fidesszel szemben.”

Liberális vagy baloldali? „Az egyértelmű volt, hogy a súlypontja a baloldalon lesz, hiszen a többségünk onnan érkezett, de hogy ott marad-e, hogy merre fogják a belső folyamatok ezt terelni, az már nem volt egyértelmű.”

A történelem vége? „(…) kasztosodás van a nyugati társadalmakban is, adott vagyoni helyzetben, adott társadalmi státuszban lévő emberek egymás társaságát keresik, egymás között házasodnak, egyre szűkebb körből választják a társadalmi kapcsolataikat.”

Együttműködnek az LMP-vel és az MSZP-vel? „Mivel a két legnagyobb ellenzéki tömörülés világossá tette – szerintem nagyon helyesen – hogy egyedül fognak indulni, ez a kérdés nagyjából eldőlt. Hogy a kisebbek között létrejön-e valamiféle együttműködés, azt nem tudom, de ezzel nekünk nincs is dolgunk.”

Mi az EP-választás tétje? „Az, hogy 2024-ben kinek milyen támogatottsága lesz, valójában nyitópozíciót fog jelenteni a 2026 előtti tárgyalásokon a valamilyen módon megállapodást kereső ellenzéki tábornak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!