Félrenyelt és meghalt egy Down-szindrómás fiú, aki pépes helyett darabos ételt kapott az egyik Tolna megyei kórházban

2023. november 9. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják az egyik Tolna megyei kórház orvosát és ápolóját, mert három éve megfulladt egy Down-szindrómás fiú a kórházban, írja a Blikk. A lapnak nyilatkozott a meghalt fiú nevelője, aki azt mondta, Krisztián nyelési problémával küzdött, ez rajta is volt a lázlapján, pépes étel helyett mégis szilárd ételt kapott.

A vád szerint a nővér és az orvos foglalkozási szabályt szegett azzal, hogy a kórelőzményi adatok ellenére nem pépesített, hanem szilárd étel fogyasztásáról rendelkeztek. Szerdán mindketten ott voltak a bíróságon, mindketten vallomást tettek.

„Amikor a doktornő mondta nekem az ebéd előtt, hogy pépes kaja kellene Krisztiánnak, addigra már nálam volt a normál étele. Mivel reggel is megette, a doktornő hozzájárult ahhoz, hogy mégis azt adjam neki. Amíg a maradék levest a WC-be öntöttem, Krisztián ült az ágyán. Amikor az ajtóból visszanéztem, már folyt a nyál a szájából. Visszamentem hozzá, ő pedig eldőlt. Ütögettem a hátát, de nem is köhögött. Próbáltam felállítani, ám nem tudtam még ülő helyzetbe sem hozni.

Szívót tettem a szájába, de nem működött, a másik pedig az alagsorban volt. Amikor a doktornő is elkezdte ütögetni a hátát, már eszméletlen volt, az új szívóval pedig jöttek fel ételdarabok. Próbáltuk újraéleszteni, közben hívtuk az újraélesztő teamet is, akik először rossz helyre mentek”

– mondta a bíróságon a nővér, az ügy elsőrendű vádlottja.

A lap azt írja, hogy az orvos 1998 óta dolgozik az intézmény fertőző osztályán, szerinte nem félrenyelés okozta a fiú halálát. „Véleményem szerint a beteg halálát nem félrenyelés okozta, hanem az etetés után öt perccel bekövetkező hányás. Ezt pedig több betegség is okozhatta, de ez önmagában nem indokolja a pépes étel adását ” – mondta.

A fiú nevelője négymilliós kártérítést szeretne, amit annak a két iskolának adna, ahol sérült gyermekek lelkével foglalkoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!