51 ezer állatot kell elpusztítani egy telepen, mert megjelent a madárinfluenza

2023. november 8. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

51 ezer állatot kell elpusztítani a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszadob pecsenyekacsa-tartó telepen, mert megjelent a madárinfluenza – írja az MTI. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazolta a vírust.

A telepen az lett gyanús, hogy egyre több madár pusztult el, az állatokon idegrendszeri tünetek jelentkeztek. A hatóságok már a gyanú alapján megkezdték az állatok elpusztítását. A telep körül három kilométer sugarú védőkörzetet, illetve tíz kilométeres sugarú megfigyelési körzetet jelöltek ki. Azt még nyomozzák, hogy mi okozhatta a H5N1 vírus megjelenését.

A Nébih korábban Hajdú-Bihar vármegyében is igazolta a H5N1 vírust, ott egy több mint 22 ezer tenyészkacsát számláló telepen azonosították a vírust. Az állomány felszámolását szintén megkezdték a hatóságok.

A Nébih korábban a hasonló, csak kevésbé fertőző H5N2 altípusát is igazolta a vírusnak. Bács-Kiskun vármegyében a jászszentlászlói tömőlúdállomány állatai tünetmentesek voltak, a fertőzés a vágóhídra szállítás előtti kötelező vizsgálaton derült ki. Ennek az altípusnak a megjelenése lényegesen enyhébb intézkedéseket jelentett: a fertőzött telep körüli egy kilométeres körben csak hatósági engedéllyel mozgathatók a baromfik, valamint az érintett állatok levághatók a kijelölt vágóhídon, ha az illetékes vármegyei kormányhivatal megállapítja, hogy a betegség továbbterjedésének kockázata minimális.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!