Műholdas felvételen látszik, mennyi zöldterület tűnt el a Városligetből

2023. november 8. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Még a főváros októberi közgyűlésén is elhangzottak olyan képviselői mondatok, amelyek szerint a Városligetben nőtt a zöldfelület. Nos, a tények makacs dolgok. Nem nőtt” – írja Facebook-oldalán Bardóczi Sándor, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának tájépítészeti osztályvezetője.

Bardóczi Sándor egy műholdas képet töltött fel az oldalára, amin az látható, hogy 2015 és 2020 között hogyan változott a Városligetben a zöldterület aránya. A képen pirossal vannak jelölve azok a részek, ahol a zöldterület csökkent, sárgával, ahol változatlan maradt és zölddel, ahol nőtt. A fővárosnak ötévente van lehetősége ilyen elemzésre, ezért nem a 2023-as állapotokkal hasonlították össze a 2015-ös helyzetet. Legközelebb 2025-ben fognak hasonló elemzést készíteni. A Telexnek ezt Bardóczi így indokolta:

„Ötévente vizsgálja felül a főváros a zöldfelületi koncepcióját, és ahhoz készülnek ezek a háttérelemzések egy térinformatikai szakértői csapat bevonásával az egész városra. Ezek egy méter pontosságú infrafelvétel elemzések és nem olcsók. Ezért van ez az öt évenkénti ciklus.”

De Bardóczi Sándor szerint nem várható, hogy 2025-ben sokkal jobb lesz a helyzet: „Ahol korábban parkoló autók voltak, ma egy 22 ezer négyzetméteres múzeumépület és egy mélygarázs lett. A mélygarázs felett nem lehet nagy lombkoronákat növelő fákat elültetni. A múzeum tetején sem. Ellenben ezek fenntartása nagyságrendekkel nagyobb összegből lehetséges csak, mint egy talajkapcsolatos park esetében” – írja oldalán.

Szerinte leginkább a lebontott és még ma is kordonok mögötti Pecsa területén, illetve a Fővárosi Állat és Növénykert területén növekedett a zöldterület.

A Városliget beépítésének mértékéről, vagy ahogy a kormány részéről gyakrabban hallani lehetett, megújításáról régóta vita folyik a zöld szervezetek és az állami beruházó között. A vita Karácsony Gergely főpolgármesterré választásával úgy tűnt, hogy véget ért, mert 2019. október 21-én Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben azt mondta:

„Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak.”

Orbán Viktor szerint a választási győzelem viszont felhatalmazta arra, hogy korábbi kijelentésén felülemelkedve mégis megépítsék a beruházásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!