NER-üzlet közelről: ez megvette, az meghitelezte, a többi meg kibérelte

2023. november 6. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

Fidesz-közeli üzleti körökből áll annak a cégnek a vezetése, amely úgy szerződött le a Palkovics László felügyelete alá tartozó társaságokkal ingatlan-bérbeadásra, hogy a szerződés megkötésekor még nem is volt tulajdonosa az irodaháznak – írja a 24.hu. Palkovics László 2022 végén vette át a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány vezetését. A győri egyetem fenntartója egyike a kormány által létrehozott vagyonkezelő alapítványoknak. Palkovicshoz ekkor nemcsak az alapítvány vezetése került, ugyanis az alapítvány tulajdonába került több értékes állami vállalat is, ami korábban Palkovicshoz tartozott. Ezek közé tartozik például a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

A különös ingatlanügyletre a 24.hu azután figyelt fel, hogy a Széchenyi Egyetemi Csoport augusztus végén bejelentette: az alapítvány és több cége közös, új budapesti székhelyre költözött. Ebből derült ki, hogy a csoport – és vele a HUMDA Zrt. – Budapesten, a Villányi Gardent irodaházba költözött. Ez az irodaház a székhelye a Honvédelmi Minisztérium által felügyelt állami N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-nek is, írja a lap, melynek vezetését lemondása után szintén Palkovics vette át.

A cikkben érintett cégek a teljesen felújított, 2500 négyzetméteres, ötemeletes Villányi Gardens egészét bérbe vették, de a közleményt csak hónapokkal a főbérlő, a HUMDA Zrt. szerződéskötése után adták ki. A Gardens Property 2023 azonban még akkor sem volt bejegyzett tulajdonosa az irodaháznak, az akkor még a Horizon1 Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap volt tulajdonában állt. A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány a főbérlővel, a HUMDA Zrt.-vel szerződött le bérlőként.

A Gardens Property 2023-ról a lap azt írja, hogy az Fidesz-közeli üzleti körökből áll. Főtulajdonosa az Ideona Zrt., mely közvetetten a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat forrásaiból is részesült. Irányításában a veszprémi Fidelitashoz és Navracsics Tiborhoz köthető emberek vesznek részt, köztük Mihalovics Péter volt fidelitasos alelnök.

A kisebbségi tulajdonosok egyike pedig a nyíregyházi egyetemi tanár, Filep Gyula cége, Filep Gyula pedig Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnökének apja. Azaz az egyetem fenntartója beköltözik abba az irodaházba, amelynek résztulajdonosa az egyetem elnökének édesapja. A győri egyetem elnöke a lapnak küldött válaszban azt írta, hogy a HUMDA a megfelelő ingatlan megtalálásához számos piaci alapú ajánlatot kért be, ezek alapján döntött a Villányi Gardens Irodaház mellett. Beszámolója szerint a bérleti konstrukció mindenben megfelel a jogszabályoknak, a bérleti jogviszonnyal összefüggésben összeférhetetlenség nem merült fel. A piackutatási, értékelési és döntési folyamatban a Széchenyi István Egyetem vezetői, munkatársai nem vettek részt. Az irodaházban az egyetem nem bérel ingatlanrészt. Szóban azt is elmondta a lapnak, hogy jó adottságai miatt ő javasolta a Villányi Gardens irodaház megtekintését az egyetemet fenntartó alapítványnak. Szerinte a döntés mindentől függetlenül esett az irodaházra, ahogy fogalmazott etikai, erkölcsi akadályait nem látták. A tulajdonosi kör pedig ismerős volt.

A 24.hu cikkéből az is kiderül, hogy a Gardens Property 2023 számára a vásárláshoz a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank biztosított hitelt – kb. 2,3 milliárd forint körüli összeget. A bank pedig nemcsak jelzálogjogot, de elővásárlási jogot is bejegyeztetett az irodaházra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!