Az olcsóság miatt jönnek, de az egészségügy miatt mennek a németek

2023. november 3. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

A statisztikákból az látszik, hogy az utóbbi években megnőtt a Magyarországon élő német állampolgárok száma: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 22 310 német él most hazánkban. Arról azonban nem szólnak az adatok, hogy hiába jönnek ide, a magyar egészségügy rossz helyzete miatt sokan vissza is költöznek hazájukba. A Deutsche Welle stábja a Balaton közelében élő németeket keresett meg, akiket arról kérdeztek, mit szeretnek Magyarországban, és mi az, amivel kevésbé elégedettek.

Herbert Köneke már 16 éve él Nemesvitán. A német származású férfi autókereskedéssel foglalkozott, mielőtt Magyarországra költözött, és felépítette western stílusú kalandparkját. Herbert szeret itt élni, ám azt nem gondolta volna, hogy ilyen nehéz vállalkozást indítani. Szerinte elsősorban német nyugdíjasok költöznek Magyarorszgra, elsősorban azért, mert itt olcsóbb élni. Mint Angela és Holm, akik egy éve vettek maguknak egy házat a 300 fős Veszptém megyei településen. És bár nem sok a nyugdíjuk, de még így is jól élnek – a rekordinfláció ellenére. „Nyilván van különbség aközött, hogy az ember forintból vagy euróból él” – teszi hozzá Angela.

A pár azt is elárulta, hogy döntésüket többek között az is befolyásolta, hogy hazájukban milyen a bevándorláspolitika. Angela szerint többen jönnének Magyarországra, ha megfelelő fizetéseket kapnának.

A DW-videójában megszólal Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere is, ahol már kb. 330-340 ingatlan van német és osztrák tulajdonban. Lombár szerint ez a gazdaságnak is jó, hisz a Balaton környékén élő németek ott költik el a nyugdíjukat.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Korábbi riportjaikért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!