Elárasztották a pockok az országot, nagyobb mennyiségű rágcsálóirtóval védekezhetnek ellenük a gazdák

2023. november 2. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyosbodik a pocokinvázió az országban, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kérésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a korábbinál 20 százalékkal nagyobb mennyiség kihelyezését engedi a védekezésre használható készítményekből – írja az MTI.

A rácsálók leginkább a déli országrészben, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében szaporodtak el nagyon, de északi irányba is egyre jobban terjeszkednek.

A mezei pocok számtalan növényt tönkretesz, ezért veszélyes kártevő. Az eső és a talajforgatás hiánya miatt elszaporodott pockok már most hatalmas károkat okoztak a dél-alföldi gabonatáblákban, sőt a kertészetekben is. Szél István, a NAK Csongrád-Csanád Vármegyei Igazgatóságának elnöke október végén katasztrófának írta le a helyzetet, mint mondta, a pockok mindent összegyűjtenek és megesznek, ami előttük van, a lucernatáblák pedig már látványosan beszürkültek. A kamara a gazdákkal egyetértésben kérte a Nébihet, hogy lazítson a védekezésre felhasználható szerek szabályozásán – ez azért lehet kockázatos, mert a szerek más állatokra, sőt, akár az emberekre is veszélyesek lehetnek.

A Nébih végül október végén a súlyos károsítóhelyzetre tekintettel módosította a Pocok Tox MAX és a Rodent Stop rágcsálóirtók felhasználási engedélyét: a súlyosan fertőzött területeken magasabb, 12 kg/hektár mennyiségben alkalmazhatóak.

Bár a gazdák azt szerették volna, hogy kiszórhassák a szereket a földekre is, az élővilág védelme érdekében a Nébih határozata alapján továbbra is tilos az általuk lakott területek felületi kezelése.

A készítmények tehát továbbra is kizárólag járatba helyezhetőek.

A szabályozás részletei a Nébih oldalán olvashatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!