Már 48 ezren várnak műtétre az állami egészségügyben

2023. november 2. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

A NEAK honlapján elérhető adatok szerint november első napjaiban 48 ezren várnak valamilyen műtétre az állami egészségügyben, írja az Economx. A legtöbben szürkehályog-műtétre várnak, megközelítőleg 13 ezren, a második helyen a térdprotézis-, a harmadikon pedig a csípőprotézis-műtét áll. Egy hónappal ezelőtt 8 ezerrel kevesebben voltak várólistán.

Nagy Zoltán, a Magyar Szemorvostárság elnöke az Economx-nek elmondta: nincs elég gyermekszemorvos, a gyerekszemészeti rendelők bezártak, szürkehályog-műtétre is már csak jövő év májusára tudnak időpontot adni.

Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi szakmenedzser szerint az egészségügyben nem érdekeltek a várólisták csökkentésében, az orvosok fix fizetést kapnak, nincs semmilyen motiváló tényező az orvosi bérrendszerben. A szakember szerint az is baj lehet, hogy nem elég világosak a betegutak, sokan későn fordulnak orvoshoz, és az alacsonyabb jövedelmű családok is gyakrabban választják a magánegészségügyet.

A NEAK-nak van elkülönített kasszája a várólisták ledolgozására, az idei évi költségvetésben mintegy ötmilliárd forint többletforrást biztosítottak erre. Mivel szeptemberig ezt az összeget az egészségügyi intézmények elhasználták, a programra szánt forrásokat 50 százalékkal megemelték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!