„És lépésről lépésre, a bűnt mindig legyőzi a szeretet” – színielőadást tartottak a szegedi Csillagbörtön rabjai

2023. november 2. – 17:02

„És lépésről lépésre, a bűnt mindig legyőzi a szeretet” – színielőadást tartottak a szegedi Csillagbörtön rabjai
A szegedi Csillag ikonikus üvegkupolája, ahol találkozik a börtönépület négy szárnya – Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Kérem ne feledjék, a társadalom várja odakint önöket” – mondta Vitályos Eszter kulturális és innovációs miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár kedden délután a szegedi Csillagbörtönben egy rabok által színpadra vitt darab előtti köszöntőbeszédében a hozzátartozókból, bévés munkatársakból és újságírókból álló közönség előtt.

Az államtitkár szerint az előadás miatt „a nap látszólagos témája az irigység”, a valódi viszont a „javulás útjára lépés”, ők pedig a kormányban azért dolgoznak, hogy a magyaroknak jobb élete legyen. „A társadalom várja odakint önöket” – üzente a darabban résztvevő elítélteknek, akikről azt mondta, „ők azok, akiknek tartásuk van, akiknek céljaik lesznek”.

Vitályos bizakodó kijelentése leginkább a színdarabot összeállító raboknak hathatott érdekesen, miután egy három évvel ezelőtti törvénymódosításban éppen hogy szigorították a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit. Az emberi életet szándékosan támadó bűncselekmények elkövetőit – határozott ideig tartó szabadságvesztés esetén – kizárják ebből a lehetőségből, ezért is mesélte az előadás után lapunknak az egyik rab, hogy számára például nincs remény a szabadulásra.

„Huszonnégy éve vagyok bent, húsz éve zenélek is a Csillagban” – mondta Tivadar, akinek nevét megváltoztattuk, és aki Lucifer dalát adta elő a hét főbűnt feldolgozó előadássorozat utolsó, Irigység című darabjában. A férfi kétszeres emberölés miatt került a szegedi börtönbe, és még tíz éve lenne hátra, ha járna neki a feltételes szabadságra bocsátás. Szívesen folytatná zenei tevékenységét odakint is, de nem sok esélyt lát arra, hogy valaha szabadulni fog.

Tivadar a darabban – Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex
Tivadar a darabban – Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

„A rendszer nem engedi haza az embereket” – mondja. Szerinte a börtönben nincs múlt vagy jövő, csak jelen van. A színdarabban való részvétel adott nekik motivációt, hogy túléljék a mindennapokat. „Ha szabadulsz, akkor majd kint elintézed a dolgodat, de most itt vagy, ide koncentrálj”, a próbákon is ezt mondta a többi résztvevőnek.

Az irigység témáját Tivadar át tudja érezni. Míg a többieket meglátogatták rokonaik az előadás alkalmából, őt nem, egyedül ácsorog a terem sarkában. „Próbálom levetkőzni az érzést, de lehetetlen” – néz a terem másik felébe, ahol a többi elítélt a hozzátartozóival beszélget ölelések és kézszorongatások közepette. „De jó lenne megölelni, megpuszilni, együtt hullajtani a könnyeket”, sóhajt, miközben a többiek felé tekint, de aztán mégis azt mondja, „őket látva kezd elmúlni az irigység”.

„Olyasmit mutattak meg magukból, amiről azt se tudták, hogy bennük van” – ezt már Benkó Ildikó őrnagy, a börtön korábbi reintegrációs tisztje meséli, ő vezette a projektet. A rabokat önként jelentkeztek a műsorba, „még jelenetet is írtunk pluszban, hogy mindenki részt vehessen”. Fél éven át heti többször próbáltak, Benkó szerint az elítéltek lemondtak a pihenésről, a szabadidejükről, a sportról, hogy próbálhassanak.

Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex
Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

A közös munkában persze nagy szerepe volt a fegyelemnek, de állítja, hogy sikerült pozitív irányba terelni a fogvatartottakat. „Meg kellett szokniuk, hogy másnak is van véleménye, és azt tiszteletben kell tartani. Vagy ha valami konfliktus van, azt lehet békés úton rendezni.”

Bencét, akinek a nevét szintén megváltoztattuk, a közös alkotás tanította meg kilépni a komfortzónájából és megnyílni mások előtt, de még az irigység kezelésében is segített. Az emberölés miatt elítélt férfi szerint az előadásra való készülés alatt felszínre jöttek a különbségek,

„elfogott az érzés, hogy mennyit kell még azért melózni, hogy oda eljussak, mint a többiek”.

Az első próbákon úgy érezte, némelyik rabtársa „már most színpadra való”. Végül mégis ő kapta meg az egyik főszerepet, a detektívet alakította a darabban. „Próbáltuk úgy megírni, hogy mindenkire passzoljon a szerep” – tette hozzá.

Bence (középen) nyomozót alakított – Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex
Bence (középen) nyomozót alakított – Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Várnagy Andrea, az előadás művészeti mentora hálás, hogy pályáját olyan kihívások színezik, melyek során közösen nézhetnek szembe „az emberiséget sújtó legsúlyosabb betegséggel”, a bűnnel. Azt tapasztalta, hogy a rácsok mögött az emberek változni akarnak, „hinni szeretnének magukban és a bizalmunkat kérik”. Mivel a hét főbűn mellett van hét erény is, jövőre majd azokat viszik színpadra.

„És lépésről lépésre, a bűnt mindig legyőzi a szeretet” – mondták az előadás végén közösen a rabok.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!