Meghalt Szegő András

2023. november 1. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

75 éves korában meghalt Szegő András. A Prima Primissima díjas újságíró halálhírét a Nők Lapja jelentette be Facebook-oldalán. Azt írják, Szegő András hosszú betegség után hunyt el, „ameddig állapota engedte, dolgozott – az űr amit, maga után hagy, kitölthetetlen, nincsenek szavak”.

A becenevén csak „Interjúkirályként” ismert újságíró és publicista 1948 márciusában született Budapesten. Miután leérettségizett a Kossuth Zsuzsa Gimnáziumban, közgazdásznak tanult, járt az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, valamint sportvezető szakra a Testnevelési Főiskolára, tanulmányait azonban soha nem fejezte be.

1970-től 12 éven át dolgozott a Képes Sportnak, szakterülete a birkózás, a súlyemelés és az ökölvívás volt. 1994-től a Nők Lapja szerzője volt, és a Sport Plusz című lapban is rendszeresen jelentek meg cikkei. 2003-ban jelent meg Magánybeszélgetések című interjúkötete, majd öt évvel később publikálta Antal Imréről szóló könyvét, amibe pályatársakkal, barátokkal készült interjúk kerültek.

Az írás mellett színészkedett is, kisebb szerepet kapott a Redl ezredesben, a Sorstalanságban, valamint a Zsaruvér és csigavér 3. részében.

Szegővel idén tavasszal készített interjút a 24.hu. Ebben az elismert publicista azt is elárulta, hogyan lett belőle újságíró: „Előbb még rakodómunkás voltam hol a nagyvásártelepen, hol a Hold utcai piacon, hol a ferencvárosi pályaudvaron. Tán még ma is zsákolnék, ha anyukám, aki szemfelszedő volt, vagyis nejlonharisnyákat stoppolt, meg nem győzi egy Szonja nevű kuncsaftját, aki a Fülesnél dolgozott, hogy fantasztikus újságíró vagyok. Szonja szólt egy újságíró barátjának, Feleki Laci bácsinak, aki kért tőlem néhány gimis cikket, elolvasta, majd kikiáltott a honi sportújságírás legnagyobb reménységének, s beprotezsált Kutas Istvánhoz, a Képes Sport főszerkesztőjéhez.”

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!