A DK képviselői költenek legtöbbet irodabérlésre, a legnagyobb viszont egy KDNP-sé

2023. október 30. – 06:23

Másolás

Vágólapra másolva

A DK országgyűlési képviselői költik a legtöbbet irodabérlésre, a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc például havi bruttó 850 ezer forintért bérel egy Teréz körúti 124 négyzetméteres helyiséget, írja a Blikk az Országgyűlés Hivatalától kapott adatok alapján. Ugyanabban az épületben és ugyanazon az emeleten van irodája Oláh Lajosnak, Sebián-Petrovszki Lászlónak és Vadai Ágnesnek, míg Gy. Német Erzsébet és Kálmán Olga pár emelettel lejjebb dolgozik. Ők havi bruttó 779 ezer forintért bérelnek irodát. Ennek az a magyarázata, hogy ebben az épületeben található a párt központja.

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan egyszerre öt helyen tart fenn irodát, összesen bruttó 813 ezer forintért: Szigetváron, Érden, Siklóson, Kecskeméten és Gyulán. Molnár Zsolt pártigazgatónak négy helyen van irodája, Baján, Orosházán és a budapesti XVII. és XXII. kerületben. A Blikk szerint ez azért lehet, mert sok képviselő a helyi pártirodák fenntartására használja fel a több mint 1 millió forintos keret nagy részét. A KDNP-s Móring Józsefé a legnagyobb iroda, a Somogy vármegyei politikus egy 362 négyméteres irodát bérel.

A Fidesz képviselőiről nincs adat, mivel a frakció tagjai tavaly felmondták az összes bérleti szerződésüket, viszont egészen 2022. december 31-ig a Fidesz több irodát bérelt, mint a nyolc másik frakció együttvéve, havonta közel 32 millió forint értékben. Szatmáry Kristófé volt a legdrágább iroda, havi brutótt 847 ezer forintért bérelt egy 169,5 négyzetméteres helyiséget.

A Blikk megkeresésére ezt azzal magyarázta a Fidesz, hogy a képviselői irodákat a párt bérli.

A 199 országgyűlési képviselő elvileg összesen 215 milliót költhetne irodabérlése, de ennek a keretnek csupán a töredéként, havonta 25 milliót használnak fel a képviselők. A megmaradt összegek felett szabadon rendelkezhetnek a frakciók. Ez azt is jelenti, hogy éves szinten 300 milliót költenek a képviselők irodabérlésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!