Tíz éven át szeméthegyek között tarthatott rabszolgákat egy kőszárhegyi család

2023. október 28. – 23:06

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz éven át tarthatott rabszolgákat egy család, akikre a rendőrök szerda reggel csaptak le a Fejér megyei Kőszárhegyen – számolt be az RTL Híradó.

A Police.hu tájékoztatása szerint több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett gyanúja miatt egy 46 éves férfi, egy 45 éves nő és 27 éves fiuk ellen nyomoznak. A rendőrség beszámolója szerint a történet 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a legidősebb elkövető hozzátartozója hamis ígéretekkel arra vett rá egy székesfehérvári hajléktalan férfit, hogy hozzá költözzön, ahol szállás, ellátás és jó fizetés fejében ház körüli teendői lesznek.

A férfi elfogadta az ajánlatot: az akkor még Szabadbattyánban élő családhoz költözött. Itt autók bontása, kertrendezés és háztartási feladatai voltak, amiért az ígéretekkel ellentétben nem kapott semmit, ezentúl a nyugdíját is elvették. Ráadásul emberhez méltatlan körülményeket biztosítottak számára. A rendőrök miután tudomást szereztek a történtekről hónapokig dolgoztak a felderítésen, miután mindent ellenőrzitek sikerült kiszélesíteni a sértetti kört. Így összesen

21 embert azonosítottak, akiket a családtagok – életkörülményeikből fakadó kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva –, ugyanilyen módon szerveztek be, őket munkavégzésre vették rá.

Azt RTL Híradó beszámolója szerint a család rabszolgaként kezelte az embereket, akik szeméthegyek között éltek. Közülük többen Székesfehérvárra is jártak takarítani, de a fizetésük nagy részét szállásadóik elvették. Az udvarban élő emberek adataival is visszaéltek: a család tagjai mikor autókat adtak el, akkor a szerződéseket a munkásaikkal íratták alá.

A család három tagjának letartóztatását a rendőrség kezdeményezte. A Híradónak az otthon maradt családtagok nem akartak nyilatkozni, de azt állították, hogy a 20 állítólagos rabszolga közül 16 már visszament hozzájuk és náluk él. Ez szerintük annak a bizonyítéka, hogy munkásaikat nem zsákmányolták ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!