Meghalt Kovács Gábor szegedi szívsebész, az ország első intenzív terápiás osztályának alapítója

2023. október 24. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

93 éves korában, október 21-én meghalt Kovács Gábor szívsebész professzor, Szeged díszpolgára – közölte a város polgármesteri hivatala kedden. Az MTI összefoglalója szerint Kovács Gábor a szegedi sebészeti klinikán szívkatéteres laboratóriumot szervezett, új, világszínvonalú módszereket vezetett be és terjesztett el, ő vezette be a mesterséges szív-tüdő készüléket Szegeden, amivel sikeres nyitott szívműtéteket végzett.

Amerikai tanulmányútjának tapasztalatai után Kovács Gábor kezdte el Szegeden a szívbillentyűk beültetését, a csecsemőkori szívműtéteket, és megalakították az ország első intenzív terápiás osztályát.

1995-ös nyugdíjba vonulásáig részt vállalt a koszorúér-sebészet elterjesztésben és az önálló szívsebészeti osztály munkájának beindításában. Több mint 150 publikációja mellett négy könyv társszerzője volt, és részt vett több tudományos szervezet munkájában, vezetésében. Szakmai elismerései mellett 2001-ben Szeged díszpolgára lett.

A szegedi önkormányzat saját halottjának tekinti Kovács Gábor szívsebész professzort, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!