Legalább hatvan ember bankkártyaadatait szerezhette meg egy ukrán csaló, Debrecenben fogták el

2023. október 24. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak egy 19 éves ukrán állampolgárt Debrecenben, aki a gyanú szerint egy közismert csomagküldő szolgálat nevében küldött sms-t az embereknek egy olyan linkkel, amire ha a jóhiszemű vásárló rákattint, akkor minden bankkártyaadata hozzáférhetővé válik – írja a Police.hu. A sértettek száma elérte a hatvanat, de ez feltehetően még nem a végleges adat.

A férfitól lefoglalt készpénz – Fotó: Police.hu
A férfitól lefoglalt készpénz – Fotó: Police.hu

A férfi épp egy debreceni ATM-nél vett fel több százezer forintot egyik áldozata bankszámlájáról augusztus 16-án, amikor a rendőrök elfogták. Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kell felelnie. A nyomozók bűnügyi őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatását, amit a Debreceni Járásbíróság elrendelt.

A rendőrség felhívja az emberek figyelmét, hogy:

  • Amennyiben csomagküldőtől érkezik sms-e, gondolja végig, hogy rendelt-e egyáltalán bármit online, és azzal kapcsolatban vár-e tájékoztatást.
  • Ha igen, akkor is csak abban az esetben nyissa meg az üzenetet, hogyha attól a csomagküldő szolgálattól érkezik, amelytől a megrendelt terméket várja!
  • Amennyiben nem adott le rendelést, úgy törölje az üzenetet, és semmiképpen se kattintson az abban szereplő linkre!
  • Ha figyelmetlenségből mégis telepítette a vírust, mielőbb végezze el a telefon gyári visszaállítását adatainak a megőrzése érdekében.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!