Ugyanazok a versenytársak és kimagasló sikerráta a közbeszerzéseken – gyanús eljárásokat talált egy cégnél az Átlásztó

2023. október 24. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz közbeszerzést, köztük olyan 58 darab meghívásos tendert vizsgált meg az Átlátszó, amelyeket ugyanaz a hajdúböszörményi cég, a Tömb 2002 Kft. nyert el. A lap szerint az elemzés során korrupciógyanús mintázatokra bukkantak, ezért bejelentést tesznek a Közbeszerzési Hatóságnál és az Integritás Hatóságnál is.

Az Átlátszó egy neve elhallgatását kérő független akkreditált közbeszerzési szakértő segítségével végezte el a Tömb 2002 Kft. által elnyert 446 közbeszerzési eljárás adatainak részletes szakmai és statisztikai elemzését. A hajdúböszörményi cég azért érdekes, mert annak ellenére, hogy a megnyert közbeszerzései egy jól meghatározott földrajzi területhez – Hajdú-Bihar megyéhez – kapcsolódnak, a meghívásos közbeszerzéseket elnyerő cégek listáján a harmadik helyen áll – az országos lefedettséggel rendelkező útépítő multicégek, a Strabag és a Swietelsky mögött.

A Tömb 2002 a tendereit jellemzően ugyanazon cégekkel szemben nyerte meg. A teljes lista megtekinthető ide kattintva, a cégneveket átpörgetve láthatóak az ismétlődések. Egyes állami vagy önkormányzati szervezetek többször is ugyanazokat a cégeket hívták meg a tenderekre annak ellenére, hogy az adott cégek soha nem adtak jobb ajánlatot a Tömb 2002-nél, vagy egyáltalán nem nyújtottak be ajánlatot.

Az Átlátszó azt írja, hogy egy ideáltipikus helyzetben a Tömb 2002-nek matematikailag minimális esélye lett volna arra, hogy egymás után 58 alkalommal felkérjék ajánlatandásra, arra pedig még kevesebb, hogy meg is nyerjék azokat. Csak Hajdú-Bihar megyében 638 olyan építőipari cég van, amelyek magasépítési tevékenységet végeznek, így több száz cég közül válogathattak volna a kiírók.

A lap egyenként megkérdezte az érintett intézményeket és önkormányzatokat, hogy mi alapján válogatták ki a Tömb 2002-öt: van aki a megbízhatósággal indokolt, míg mások a referenciára és arra hivatkoztak, hogy őket ismerik. Az Átlátszó arra is felhívta a figyelmet, hogy az igazán nagy összegű munkák a fideszes országgyűlési képviselő, Rácz Róbert vezette megyei önkormányzattól érkeztek a Tömbhöz. A vállalatnak egyébként 73 százalékos sikerrátája:

Tömb 2002 minden tenderen elindult, ahová meghívták, és többségében nyert is. A cég összesen 79 meghívásos eljárásban vett részt, ebből 58-at meg is nyert, és csak 21 esetben veszített.

Szintén érdekes, hogy a cég által elnyert meghívásos közbeszerzéseinek többségénél a nyertes ár feltűnően kis mértékben tér el a kiíró által előzetesen becsült értéktől, öt alkalommal még sikerült is „eltalálni” a pontos becsült értéket. A lap külön kitért a nem meghívásos közbeszerzésekre is, amiken bármilyen cég indulhatott: a Tömb 2002 összesen 896 közbeszerzési eljáráson indult el, és ezek közül 446-ban hirdették nyertesnek. Ez röviden azt jelenti, hogy a cég a nyílt közbeszerzéseket is magas arányban nyeri meg, közülük azonban 71-et ellenajánlat nélkül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!