Orbán szerint Magyarország erős, mert nem volt előrehozott választás, de 17 éve ő kampányolt azzal

2023. október 23. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

„A mai napig Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol 33 év alatt egyszer sem kellett előrehozott választást tartani, és máig mi vagyunk a legbiztonságosabb és legstabilabb ország egész Európában” – mondta az október 23-ai, veszprémi beszédében Orbán Viktor.

Ez igaz, a rendszerváltás óta tényleg nem kellett azért előrehozott választást tartani, mert megbukott volna egy kormány vagy feloszlatta volna magát az országgyűlés. De ez nem azt jelenti, hogy soha nem is merült volna fel: 2006-ban és 2007-ben az akkor már évek óta a populizmus útját járó Orbán Viktor lelkesen kampányolt az előrehozott választások mellett. Logikusan persze csak addig, amíg ellenzékben volt, az elmúlt 13 évben nem beszélt arról, hogy szükség lenne ilyenre.

Alig több mint fél évvel az őszödi beszéd kiszivárgása után a Hvg.hu azt írta, hogy Orbán azt mondta a Heti Válasznak, hogy az országban bizalmi válság alakult ki, amire volt megoldás, méghozzá „szakértői kormány vagy előrehozott választás formájában”.

Ez az érdekérvényesítési lehetőség még egy évvel később, 2007. november 21-én is foglalkoztatta Orbánt. Honlapján korábban arról beszélt, hogy nem kell 2010-ig várni, hanem akár fél-háromnegyed éven belül is jelentős változásokat lehet elérni. Hogy hogyan? A Duna TV Közbeszéd című műsorában ezt mondta:

„Politikai változást mindig az emberek érnek el. Régóta mondom, nem csak egy hete, hogy Magyarország olyan helyzetben van, amikor szociális fordulatra van szükség.”

Azonban úgy látta, hogy ezt a szociális fordulatot a kormány nem hajlandó végrehajtani, ezért Magyarország egyre mélyebb szociális válságba kerül.

„Itt már nem politikai kérdésekről beszélünk, hanem a megélhetés kérdéséről”

– mondta.

Példaként hozta, hogy

  • az emberek elveszítették a munkahelyeiket,
  • hogy nem találtak munkát,
  • nem tudtak megélni a fizetésükből,
  • nem voltak pénzügyi tartalékaik,
  • miközben a rájuk nehezedő terhek egyre jobban növekedtek, de ezeket nem a gazdaság, hanem a kormány akasztotta a nyakukba.

„Azt mondom minden magyar választópolgárnak, hogy az előrehozott választás jelenti az egyetlen megoldást, amelynek segítségével enyhíteni tudjuk a magyar emberek gondjait”

– jelentette ki.

A műsorban Tóth Kriszta újságíró kérdezte, ő 2015-ig az MTVA kiemelt szerkesztője, műsorvezetője volt, 2020-tól a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója, 2023-tól pedig a cég CSR-igazgatója volt, ő felügyeli a társadalmi felelősségvállalással és karitatív tevékenységekkel összefüggő feladatokat, megjelenéseket.

Tóth azt kérdezte a 2007-es interjú során Orbántól, hogy hogy szeretne előrehozott választást, mert azért az nem olyan egyszerű.

„De ön téved ebben, szerintem egyszerű. Ha az emberek akarják, akkor lesz (választás – szerk.)”

– válaszolta nevetve Orbán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!