Egészségügyi államtitkár: Üzenem a főigazgató kollégáknak, hogy vége a kórházak trükközésének

2023. október 21. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek adósságával együtt a szeptember végi lejárt kórházi tartozásállomány meghaladta a 108 milliárd forintot, írja a Népszava. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egy Balatonalmádiban tartott szakmai rendezvényen beszélt az okokról:

  • a gyógyszerek és a gyógyításhoz használatos anyagok költségei az elmúlt időszakban majdnem a duplájára emelkedtek;
  • extrém módon megugrott a védőeszközök, fertőtlenítőszerek használata az intézményekben;
  • bár nincs fokozott járványügyi helyzet – „legalábbis jogilag” –, a valóságban vannak covidos betegek;
  • őket el kell különíteni, és kezelni kell, és ennek is jelentkezik a többletköltsége.

„Természetesen mi sem vagyunk szentek és tiszták, vannak trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk”

– mondta Takács. A trükközésre példának hozott egy esetet egy szakorvosról, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott. Egy helyen főállásúként, három másik intézményben pedig készenléti ügyeletben volt gyakorlatilag napi 0–24 órában papíron, így havonta több mint tízmillió forintot bérszámfejtettek neki a munkájáért.

„Üzenem a főigazgató kollégáknak, hogy ennek vége van”

– üzent a főigazgató kollégáknak Takács, aki szerint a jövőben nem a gyógyítási költségek terhére kell majd üzemeltetni az egészségügyi intézményeket, és ez jelentősen javíthat a gazdálkodási adatokon. A E-Alapból az intézmények működtetésére jövőre 31 milliárdot ad át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a KEF-nek, és ezt az összeget a pénzügyminiszter további 60 milliárd forinttal egészítette ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!