Ha a gyerek gyászol, nincs helye a körülírásnak: a halál nem álom és nem utazás

2023. október 18. – 20:31

Ha a gyerek gyászol, nincs helye a körülírásnak: a halál nem álom és nem utazás
Müller Maia Gyász című képe a Hullámhegyek – hullámvölgyek pályázat anyagából – Forrás: Napfogyatkozás Egyesület
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A veszteség és a gyász nemcsak a felnőtteket, a gyerekeket is megviseli. Ilyenkor a környezetükben élőknek kell átsegíteni őket a krízisen, de gyakran a felnőttek sem tudják, mit kell tenni. A legfontosabb a nyílt kommunikáció, el kell ismerni a gyerekek gyászát, és a legkisebbekkel is őszintén kell beszélni – mondta a Telexnek Kánya Kinga, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke abból az alkalomból, hogy október 19-én Sopronban nyílik kiállítás a Hullámhegyek – hullámvölgyek című pályázatra beérkezett gyerekrajzokból.

A Napfogyatkozás Egyesület az első hazai szervezet, amelynek fő célja a gyászolók
segítése és a gyász kérdéseinek vizsgálata. Az egyesület tavaly a veszteség és gyászfeldolgozás témában várt 12–20 év közötti fiataloktól rajzokat, írásokat, zeneműveket és filmeket. Száznegyven alkotás érkezett a pályázati felhívásukra: a beküldők nemcsak a halál, hanem a válás és a Covid-járvány okozta lelki folyamatokat is feldolgozták.

A gyász feldolgozása, vagy a másik ember gyászához való hozzáállás sok embernek nehézséget okoz. „A kiállítással tulajdonképpen párbeszédet szeretnénk létrehozni. Ez lehet akár az érintettek között, nyújthatja sorstársi kapcsolódás lehetőségét, de tanulhat a képek üzeneteiből mindenki, felnőtt, fiatal és gyermek egyaránt” – ajánlja a különös tárlatot Kánya Kinga.

Szerinte a tárlat még a szakembereknek is hasznos lehet, akik sokszor éppen a gyászfeldolgozás témakörében érezhetik eszköztelennek magukat. A lényeg az edukáció, a tanulás – az egyesület segíteni szeretne a feldolgozásban és a helyes segítségnyújtásban.

Agócs Noémi Darabokban című képe – Forrás: Napfogyatkozás Egyesület
Agócs Noémi Darabokban című képe – Forrás: Napfogyatkozás Egyesület

„A legfontosabb ezen a téren is a nyílt kommunikáció. A legkisebbekkel is őszintén kell beszélni, minden kérdésükre az életkoruknak megfelelő választ kell adni. El kell ismerni a gyerekek gyászát is. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy ez sokszor nem történik meg” – mondja Kánya Kinga.

De hogyan tegye ezt a felnőtt, amikor sokan közülük is nehezen beszélnek érzelmekről, a társadalom elvárása ezzel kapcsolatban pedig még mindig az erős kontroll? Kánya Kinga szerint nem állunk bele azokba a szituációkba, amiket a tabuk teremtenek, pedig a környezetnek első lépcsőben nem lenne más dolga, mint annyit kérdezni, hogy „segíthetek?”

A feldolgozatlan veszteségek hatásait generációkon keresztül hordozhatjuk.

A gyászkísérő szakemberek szerint a fájdalom, a veszteség feldolgozásának folyamatában nincs helye a körülírásnak, az absztrakt, költői vagy meseszerű beállításnak, ezzel csak megzavarjuk a gyereket.

Az ő gondolkodásmódjuk konkrét, nem szabad tehát a halált például álomnak vagy utazásnak leírni, mert félelmet válthatunk ki minden utazással és elalvással kapcsolatban, mondta az egyesület elnöke.

Be kell vonni a gyerekeket a történetbe, hiszen ők is a szereplői. Ha a felnőtt eltitkol valamit, a gyerek nem tud kapcsolódni, ez még jobban elbizonytalanítja. A leghelyesebb, ha hagyjuk dönteni: sírjon, beszélgessen, elmenjen-e a temetésre, vagy ne, gyertyát gyújtson, rajzoljon, kérjen-e segítséget – a lényeg, hogy ő is dönthessen, hívta fel a figyelmet Kánya Kinga.

A felnőttek bizonytalanságára, ezernyi kérdésére is választ adhat a kiállítás és az azt követő kísérőprogram. A gyászfeldolgozás, a veszteséget megélő gyerek okos és szeretetteljes kísérését is tanulni kell – elméletileg mindenkinek.

1996-ban Polcz Alaine és Farkas Lőrincné vezetésével alakult meg az a munkacsoport, amelynek segítő foglalkozású tagjai munkájuk során kapcsolatba kerültek gyászoló emberekkel. Ebből a csoportból szerveződött 2001-ben önálló szervezetté a Napfogyatkozás Egyesület.

A Hullámhegyek – hullámvölgyek című pályázatra beérkezett alkotásokat tavaly Budapesten már bemutatták. Most vándorkiállítást állítottak össze az anyagból úgy, hogy az adott városból és környékéről érkezőket állítják középpontba. Lesznek kísérő rendezvények, előadások, kerekasztal-beszélgetés a pályázó diákokkal, felkészítő pedagógusaikkal és közreműködőkkel.

A kiállítás anyagát október 19-én, délután öt órakor mutatják be a soproni Liszt-központban. Utána még az ősszel Debrecenbe utazik a kiállítás, 2024 első hónapjaiban pedig Pécsen, Szegeden és Miskolcon is láthatják az érdeklődők.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!