Publicus: A szülők több mint fele érzi a tanárhiányt

2023. október 16. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Publicus Intézet friss, a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásából kiderült, hogy azoknak a többsége, pontosan 54 százaléka, akiknek van iskoláskorú, állami oktatási intézménybe járó hozzátartozójuk, úgy vélik, érzékelhető tanárhiány van az intézményekben, írja a Népszava. A megkérdezettek 38 százaléka szerint viszont nincs tanárhiány ott, ahová a gyereke jár, 8 százalék pedig vagy nem válaszolt, vagy nem tudja.

A válaszadók 51 százaléka szerint maradt már el tanóra szaktanárok hiánya miatt, erre a kérdésre 37 százalék válaszolt nemmel. A Publicus felmérésében megkérdezettek 47 százaléka jelezte, tud arról, hogy nyugdíjas pedagógusok is tanítanak abban az iskolában, ahova gyermekük jár. Csak 20 százalék mondta azt, hogy nem tud ilyesmiről, 33 százalék pedig vagy nem tudja, vagy nem akart válaszolni.

A válaszadók 55 százalékának jár olyan iskolába a gyereke, ahol mondott már fel pedagógus nyáron vagy szeptemberben. 39 százalékuk ismer olyan pedagógust is, aki kifejezetten a státusztörvény miatt mondott fel. A válaszadók harmada arról számolt be, hogy a gyerekének különórákra kell járnia ahhoz, hogy elsajátítsa az iskolai tananyagot, 64 százaléknak viszont nincs szüksége ilyesmire.

A megkérdezettek 74 százaléka szerint az előző tanévhez képest többe került idén az iskolakezdés. A felmérésben résztvevőknél rákérdeztek arra is, szükség volt-e már arra, hogy gyermekük intézményét anyagilag vagy egyéb módon támogassák, erre 52 százalék felelt igennel, mintegy 47 százalék pedig nemmel.

Arra is rákérdezett a Publicus, hogy a szülők által ismert iskolákban jobb vagy rosszabb lett-e a helyzet az elmúlt években, 56 százalék válaszolta azt, hogy rosszabb lett, 37 százalék szerint nem változott, 4 százalék szerint jobb lett. Erre legnagyobb arányban az ellenzéki szavazók válaszoltak nemmel, míg a kormánypártiak jó része szerint nem történt változás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!