Százmillió forintot csaltak ki kriptovalutás ígérgetéssel

2023. október 16. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás miatt folytat eljárást a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya egy két éve működő, Budapest XI. kerületébe bejegyzett cég vezetői ellen. A Police.hu közleménye szerint a kriptovalutás portfólió kezelésével és befektetésekkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtásával foglalkozó cég vezetői azzal hitegették az őket felkeresőket, hogy a vállalkozásuk egy általuk kifejlesztett automatizációt használva a legideálisabb tranzakciót választja ki az ügyfeleknek, és így jelentős hozamokat érhetnek el.

A honlapon azt írták, hogy a befektetés minimális összege 300 Tether (USDT) kriptovaluta, és ebből 36 hónap alatt akár 1 000 000 USDT nyereség is lehet.

A rendőrök vizsgálták a céget, és arra jutottak, hogy az nem rendelkezett kereskedésre alkalmas robottal. Eddig 14 sértettet azonosítottak, akik együtt összesen több mint 66 millió forintot fektettek az üzletbe.

A károsultak száma azonban ennél is magasabb lehet, mivel a gazdasági társasághoz és annak ügyvezetőihez köthető bankszámlákon a tranzakciók összértéke elérte a több mint 100 millió forintot.

A gyanú szerint a kft. működését hárman végezték: egy 59 éves balatonalmádi férfi, egy 41 éves érdi nő, valamint egy 29 éves apci nő. Az illegális üzletből befolyt összegeket aztán mind a cég számlájáról, mind a tagok magánszámláiról az apci nő unokahúgának utalták át. A 20 éves, szintén apci fiatal különböző számlamozgásokon keresztül összesen 95 millió forintot mosott tisztára, majd visszautalta, ezzel segítve csalásukat. Ezenfelül az elkövetők lopásokat is elkövettek.

A négy elkövetőt 2023. október 9-én reggel fogták el. Az 59 éves férfit, illetve a 41 és a 29 éves nőt bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással, míg a 20 éves nőt pénzmosással gyanúsították meg. Mind a három nőt bűnügyi őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatásukat, amit a bíróság időközben el is rendelt.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy online hirdetések esetén legyen mindenki körültekintő, és mielőtt pénzt fektetnek be egy üzletbe, győződjenek meg a cég által hirdetett kecsegtető ajánlat valódiságáról. Ha pedig úgy érzik, csalás áldozatai lettek, ne habozzanak, azonnal tegyenek feljelentést a rendőrségen, mert a gyorsaság ilyen esetben az egyik legfontosabb tényező.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!