A szűkös megélhetéshez havi 250 ezer forintra, a gondtalan élethez 600 ezer forintra van szükség

2023. október 13. – 19:20

Másolás

Vágólapra másolva

A szűkös megélhetéshez havi nettó 250 ezer forintra, az átlagos életvitelhez havi nettó 400 ezer forintra, a gondtalan élethez már nettó 600 ezer forintra van szüksége a magyaroknak – derül ki az Egyensúly Intézet szeptemberi közvélemény-kutatásából.

A friss eredmények szerint a válaszadók négy százalékának nincs jövedelme, 46 százalékuknak nettó negyedmillió forint alatti jövedeleme van havonta. Ez azt jelenti, hogy minden második válaszadó – házastársi vagy rokoni támogatás nélkül – nem tudja előteremteni a szűkös megélhetéshez szükséges összeget. A megkérdezettek 37 százaléka mondta azt, hogy havonta nettó 250 ezer feletti, de nettó 400 ezer forint alatti összeget keres.

Tehát majdnem tízből kilenc érvényes választ adó (87 százalék) jövedelme nem éri el az átlagosnak ítélt anyagi feltételekhez szükséges szintet.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a magyar társadalom 41 százalékának problémát jelentene egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezése, de még meg tudná oldani saját erőből. Csupán a lakosság 27 százaléka tudná gond nélkül kifizetni ezt az összeget. A 2022-as év végi eredményekhez képest viszont jobb a helyzet: most kevesebbeknek okoz gondot például a fűtésszámlák kiegyenlítése, a változatos étrend biztosítása.

A felmérésből az is kiderült, hogy a júniusi adatokhoz képest több háztartás számol bevételcsökkenéssel a következő negyedévben. Az Egyensúly Intézet közvélemény-kutatása szerint a magyar társadalom 59 százalékának lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy legalább minden második napon húst vagy halat egyen. A megkérdezettek nagyjából kétharmadának (62 százalék) továbbra is lesz annyi pénze, hogy kiegyenlítse a fűtésszámláját. A magyarok negyede (25 százalék) viszont azt mondta: előfordulhat olyan, hogy néha nem lesz lehetősége melegen tartani az otthonát.

A legkiszolgáltatottabbak közé tartoznak a 60 év felettiek, a községekben lakók, illetve a 8 osztálynál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!