Még a fideszesek harmada szerint is központilag szervezett a korrupció Magyarországon

2023. október 11. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi korrupció volt a Medián reprezentatív közvélemény-kutatásának fókuszában, aminek a Hvg-ben jelentek meg az eredményei. A kutatás szerint az emberek a korrupciót az ország egyik legégetőbb problémájának tartják, nagyjából egy kategóriában az inflációval, a szegénységgel és az oktatás helyzetével (a legsúlyosabb gondként viszont egyértelműen az egészségügy állapotát jelölték meg). Ezek a területek mind látványosan megelőzték a kormányzati narratívában minden baj ősforrásaként kommunikált migrációt.

A fő tanulság az, hogy nagyon erősen ráégett a kormányra a korrupció bélyege: a reprezentatív minta 68%-a gondolja úgy, hogy az ország vezetésére nagy, vagy nagyon nagy mértékben jellemzők a pénzügyi visszaélések. Különösen érdekes, hogy még a magukat Fidesz-szavazónak tartók 22%-a is ezt mondta (ellenzéki oldalon szinte teljesen egységes, 96%-os ennek a véleménynek a támogatottsága, a párt nélkülieknél 81%-os). Jellemző adat, hogy mindössze a válaszolók 6%-a mondta azt, hogy a kormányra egyáltalán nem jellemző a korrupció. A 2016-os, hasonló adatokkal összevetve a mostaniakat, az látszik, hogy erősen negatív irányba mozdult a magyarok véleménye.

Amikor azt kérdezték, hogy a hazai korrupció egyedi, elszórt esetekből áll össze, vagy központilag szervezett, rendszerszintű, a teljes népesség 62%-a, míg a fideszesek 32%-a választotta az utóbbit. Ebben az a különösen érdekes, hogy a Fidesz szavazói a korrupció létét és súlyosságát aránylag enyhébbnek látják, viszont ennél sokkal inkább hajlamosak azt gondolni, hogy az átszövi az egész rendszert, nem csak néhány független, kirívó esetet látunk.

Amikor konkrét neveket kellett említeni korrupt, nem tiszta eszközökkel meggazdagodott politikusokra és közszereplőkre – ezt az ezerfős mintából 650-en tették meg – a leggyakrabban elhangzó név Mészáros Lőrincé volt, majd az Orbán családé (58, és 40%). Aránylag sűrűn felbukkant még Tiborcz István (18%) és Gyurcsány Ferenc neve (11%) is. Ezzel összecseng az is, hogy amikor megkérdezték, hogy Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István lehet, hogy valójában Orbán Viktor strómanjai, és nem saját jogukon sikeres üzletemberek, a teljes minta 77%-a elképzelhetőnek, vagy egyenesen valószínűnek gondolta ezt. Még a fideszes szavazók között is elég népszerű ez az elképzelés, csak 37% tartotta ezt kizárt dolognak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!