Óbudán épül meg a mormon egyház első budapesti temploma

2023. október 10. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten, a III. kerületben épül meg a mormon egyház első budapesti temploma, vette észre a Hvg.hu az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza keddi közleményét. A mormon közösség több gyülekezeti házzal is rendelkezik Magyarországon, de a magyar hívők eddig a németországi Freibergbe utaztak, hogy az egyház templomában imádkozhassanak.

A templom megépítését az egyház jelenlegi első elnöke, Russel M. Nelson már 2019 áprilisában bejelentette, a helyet azonban úgy tűnik, hogy csak nemrégiben találták meg. Az egyház közleménye szerint az óbudai templom egy 2,4 hektáros területen fog megépülni, a Kocsis Sándor utca és a Borsikafű utca sarkán. Az egyház azt közölte, a tervek szerint egy egyemeletes, körülbelül 1700 négyzetméteres templom, valamint fogadóközpont és lakások is épülnek a területen az egyház dolgozói számára.

Az egyház hivatalos honlapján olvasható beszámoló szerint a mormon egyháznak Magyarországon több mint 5200 tagja van, az egyházi státuszt 1988-ban kapták meg a magyar kormánytól.

Novák Katalin és a mormon egyház vezetői szeptember 26-án Salt Lake Cityben. Forrás: Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza hivatalos oldala
Novák Katalin és a mormon egyház vezetői szeptember 26-án Salt Lake Cityben. Forrás: Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza hivatalos oldala

A közleményben lévő fotósorozat képaláírása szerint az egyház vezetői szeptember 26-án találkoztak Novák Katalin köztársasági elnökkel az amerikai Salt Lake Cityben, a beszélgetés témái között pedig szerepelt a Magyarországon épülő templom ügye is. (A Hvg.hu felidézi, hogy Novák Katalin akkor az egyház magánegyetemén előadást is tartott a gyerekvállalás fontosságáról.)

A Telex megkereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy megtudjuk, pontosan miről tárgyalt Novák Katalin a mormon egyház vezetőivel, illetve, hogy támogatja-e a magyar állam a templomépítést. Amint választ kapunk a kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!