Azonosította a rendőrség a Péterfy utcai kórházban méltatlanul tárolt holttesteket

2023. október 9. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója 2023. augusztus 31-én tett bejelentést a rendőrségen arról, hogy a kórház boncmestere és boncsegédje munkaviszonyának megszüntetése után az intézmény patológiáján két, a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem jegyzett, méltatlan körülmények között tárolt holttestet találtak. A rendőrség kétséget kizáróan megállapította a két holttest személyazonosságát – írta a Police.hu.

Az egyik tartósított holttest azonosítását azért végezték el, mert a lábcédulán feltüntetett adatokkal szemben a kórház saját nyilvántartásában elhunytként nem, az országos személynyilvántartásban azonban élő személyként szerepelt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság V. Kerületi Rendőrkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya megállapította, a néhai egy másik fővárosi kórházban gyógyíthatatlan megbetegedésben hunyt el, onnan 2006. február 17-én szállították át az akkori Erzsébet Kórházba. A holttestet az átszállítás után bebalzsamozták. A temetésről sem hozzátartozó, sem más nem intézkedett.

A másik, a kórház nyilvántartásában szintén nem szereplő bebalzsamozott holttest azonosítását a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda végezte el. Megállapították, az elhunyt külföldi állampolgár, aki egy közúti közlekedési balesetben vesztette életét 2023. augusztus 10-én. A holttestet a külföldre szállítás miatt szükséges balzsamozás miatt szállították a kórház patológiai osztályára. A testet a hozzátartozók hazájukba szállították.

A rendőrség vizsgálja, hogy egy további, a kórházban 2022. december 24-én természetes halállal elhunyt temetéséről miért nem intézkedtek, hogyan fordulhat elő az, hogy a holttest még mindig a kórház hűtőkamrájában van. Az orvosigazgató bejelentését követő helyszíni szemlén a patológiai osztályon engedély nélkül tárolt emberi testrészeket is lefoglalt a rendőrség. A nyomozó hatóság rendelkezésére álló adatok szerint azokat a volt boncmester engedély nélküli egészségügyi kutatásokhoz gyűjtötte.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a 2023. szeptember 1-én egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által foglalkozás körében elkövetett emberi test tiltott felhasználása bűntette miatt ismeretlen tettes ellen elrendelt nyomozást folytatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!