Orbán Viktor felmentette a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját

2023. október 9. – 22:14

Orbán Viktor felmentette a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Kibertér műveleti központjának avatásán Budapesten 2023. október 2-án. Jobbra Béres János altábornagy, a szolgálat főigazgatója – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A honvédelmi miniszter előterjesztésére Orbán Viktor felmentette a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgatóját. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Béres János altábornagy felmentése november 5-i hatállyal lép életbe. A határozatban nem indokolták a döntést. Október 2-án még Béres János és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter együtt avatta fel a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Kibertér műveleti központját.

A honvédelmi minisztérium közleménye szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a Honvéd Vezérkar főnöke megköszönte Béres altábornagynak a katonai nemzetbiztonság érdekében végzett kiemelkedő szolgálatát. A miniszter a főigazgatói posztra Tajti Norbert tábornokot javasolja.

Béres János altábornagyot 2018-ban nevezték ki a KNBSZ főigazgatójának. Bizottsági meghallgatásán Magyarország szuverenitásának és nemzeti érdekeinek védelmét jelölte meg elsődleges feladataként. A meghallgatáson az akkori honvédelmi miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta róla, hogy Béres több mint öt éve a KNBSZ főigazgató-helyettese, nagy tapasztalattal rendelkezik mind a hírszerzés, mind az elhárítás területén. Béres János Romániában, Irakban, az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában is dolgozott. 2008-tól 2012-ig katonadiplomáciai beosztást látott el Kínában, hazatérése után lett a KNBSZ hírszerző igazgatóhelyettese, majd főigazgató-helyettese.

A honvédelmi miniszter alá tartozó Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat hírszerző, elhárító, védelmi és ellenőrzési – feladatokat véget, „a nyílt és a titkos információgyűjtés eszközrendszerével működési területén elősegíti Magyarország nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítését, ezáltal közreműködik az ország függetlenségének és törvényes rendjének védelmében”. A KNBSZ személyi állománya hivatásos szolgálati viszonyban álló személyekből, honvédelmi alkalmazottakból, munkavállalókból és önkéntes tartalékos katonákból áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!