Karácsony két helyettesét is elveszítheti

2023. október 7. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Két helyettese nélkül indulhat újra Karácsony Gergely a főpolgármesteri posztért – tudta meg a Népszava. A lap értesülései szerint Kerpel-Fronius Gábor társadalmi részvételért felelős főpolgármester-helyettes polgármester-jelöltként fut neki a jövő évi választásoknak, méghozzá az ellenzék számára meglehetősen nehéz terepnek számító V. kerületben. A lap szerint már voltak erről pártközi egyeztetések, de az indulást csak a jövő héten jelentenék be.

A Momentum a lappal azt közölte, hogy „csak az eddig bejelentett polgármester-jelöltjekről tudnak információval szolgálni, Kerpel-Fronius Gábor indulásáról hivatalos tájékoztatással nem rendelkeznek”. A főpolgármester-helyettes pedig azt közölte, hogy csak a bejelentés után osztaná meg ezzel kapcsolatos gondolatait.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes viszont megerősítette a lapnak, hogy az MSZP európai parlamenti listavezetőjeként az Európai Unióban folytatná. Ugyanakkor egyelőre erről nincs hivatalos döntés, mivel még a párton belüli jelölési folyamat sem indult el. A szocialista politikus azt mondta a Népszavának, hogy örömmel vállalná a feladatot, ha a párt bizalmat szavaz neki. Az EU ismerős terep a számára, hiszen már évek óta dolgozik a Régiók Európai Bizottságában. Az „önkormányzatok parlamentjeként” működő testület alelnöke, ő vezeti a Klíma- és Energia Szakbizottságot, továbbá az Európai Szocialisták Pártjának elnökségi tagja is.

„Az EP képviselőség főállás, így a főpolgármester-helyettességgel együtt nyilvánvalóan nem látható el. Ha az MSZP engem jelöl és mandátumot szerzek, akkor Brüsszelben folytatom” – válaszolta a Népszava kérdésére Tüttő Kata, aki 2002 óta tagja Fővárosi Közgyűlésnek, ebben a ciklusban pedig főpolgármester-helyettes.

A másik két főpolgármester-helyettes egyik választáson sem méretné meg magát. Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának azt mondta, hogy „nem indulok polgármester-jelöltként sem Budapesten, sem vidéken. A főpolgármester-helyettesi munka folytatásáról pedig még nem tudok semmi biztosat, a posztról ugyanis egyeztetések folynak a pártok között, a végső döntést pedig a Fővárosi Közgyűlés hozza majd meg”.

Kiss Ambrus, általános főpolgármester-helyettes pedig azt mondta, hogy nem száll be a jövő évi választási kampányokba. Mint mondta, „a főváros egyik városvezetőjének lenni hatalmas megtiszteltetés és folyamatos kihívás. Egy ilyen feladat ritkán és keveseket talál meg, ezért büszke vagyok erre a lehetőségre. Ennek folytatása azonban a fentieken túl nem saját döntés, hanem a főpolgármesteré és a Fővárosi Közgyűlésé”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!