Üzenetértékű bírósági ítélet: letöltendő börtönbüntetést kapott egy kutyát bántalmazó férfi

2023. október 4. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság 2023. október 4-én 6 hónap fogházbüntetésre és egy év közügyektől való eltiltásra ítélt egy férfit, akit állatkínzással vádolt az ügyészség.

Az ítélet szerint a vádlott a nála lévő késsel 2023. augusztus 8-án este Pesterzsébeten sétálva az egyik ház udvarán lévő kutyát a kerítésen keresztül többször fejen szúrta. Az állatnál a bántalmazás következtében artériás vérzés alakult ki, amely miatt a kutya szakszerű orvosi ellátás hiányában elpusztult volna.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított férfi a bűnösségét elismerte, meghallgatása során elmondta, hogy tettére saját magának sem tud magyarázatot adni, cselekedetét nagyon megbánta. Az eb gazdájától bocsánatot kért és kifejezte abbéli szándékát, hogy az állatorvosi költségeket megtéríti.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülménynek számított a ténybeli beismerés, a megbánás, a terhelt megromlott egészségi állapota, valamint az, hogy a férfi egy kiskorú gyermekről gondoskodik. Súlyosító körülmény volt azonban az elkövető büntetett előélete, továbbá a cselekmény kirívóan gátlástalan elkövetési módja.

Az eljáró bíró szóbeli indokolásában felhívta a figyelmet arra, hogy a mai döntés a társadalom felé is üzenetet hordoz:

„mire számíthat az, aki ilyen cselekményt követ el”.

Bár ritkán szabnak ki végrehajtandó szabadságvesztést egy állat sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt, azonban a bíróság megítélése szerint döntését a jelen eljárásban vizsgált cselekmény kirívó és gátlástalan elkövetési módja indokolja.
Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője azonban enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!