A közútkezelőre tolta a felelősséget a kormány a vadgázolásnál

2023. október 2. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Júliusban lépett életbe, de egy vonatkozó eset miatt csak most írt a Népszava a vadászati törvény egyik módosításáról: arról, amely szerint vadgázolásnál vadásztársaság csak akkor köztelezhető kártérítésre, ha az autós igazolni tudja, hogy az elütött vadat épp űzték, azért került az úttestre vagy nem volt a közelben a vadveszélyre figyelmeztető tábla.

„Nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán, vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben” – áll a módosításban, amely szerint a gyorsforgalmi utakat úgy kell üzemeltetni, hogy azokra a vad ne jusson fel, azaz pl. kerítést kell húzni.

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy az autópályán és a gyorsforgalmi úton az elérhető sebesség betartása mellett közlekedő, pontosabban vaddal balesetező autós esetén felelőssé tehető a közútkezelő – nem pedig a vadásztársaság. Egy-egy ilyen esetben előfordulhat, hogy sem a vadásztársaság, sem az autós nem hibás, ilyenkor az a bírói gyakorlat, hogy az autóban keletkezett kár a gépjármű tulajdonosának, míg az elpusztult vad a vadásztársaság vesztesége lesz.

A Népszavának nyilatkozott egy Pest vármegyei vadásztársaság egyik vezetője, amely szerint igazságosabb ez a módosítás, mert szerinte ők eddig sem tehettek arról, ha egy alacsonyra épített kerítésen átugrott egy vad, és ütközött az érkező autóval.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!