Megindult a gratulációcunami Karikó Katalinnak a politikusok között

2023. október 2. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Karikó Katalin kapta meg az élettani-orvosi Nobel-díjat kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva. Az elismerés az mRNS-alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért járt, ami a koronavírus elleni új típusú védőoltások gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását is lehetővé tette.

A magyar politikusok jelentős része villámgyorsan reagált a hírre, az első a kormány szóvivője, Szentkirályi Alexandra volt. „Elképesztő siker, Karikó Katalin Nobel-díjat kapott! Gratulálunk!” – írta.

Vele szinte egyszerre Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is gratulált, majd Tordai Bence is becsatlakozott, aki megjegyezte, hogy „ezért is érdemes jó oktatást csinálni”.

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is gyors volt, Botka László, Szeged polgármestere pedig még a kutatóval közös képet is megosztott. Karikó Katalin egyébként Szegeden tanult, a város díszpolgári címét is viseli.

Gratulált egyébként Rétvári Bence, Jámbor András, Karácsony Gergely, Mesterházy Attila, Csák János, Dobrev Klára, illetve Gyurcsány Ferenc is, utóbbi megjegyezte mellé, hogy „most ne tépelődjünk egy darabig, hogy Karikó Katalinnak is el kellett menni, hogy elérje a Nobel-díjat érdemlő teljesítményt. Most nem ez a fontos. Karikó Katalin önmagában fontos. És nincs de.”

Varga Judit volt az első a politikusok közül, aki kiemelte, hogy egyébként Karikó Katalin az első magyar Nobel-díjas nő. Ezt a vonalat vitte tovább végül Novák Katalin is, egy közös képpel illusztrálva a nagy pillanatot.

Németh Szilárd egy Petőfi-idézettel toldotta meg a gratulációt, Kocsis Máté pedig a magyar női Nobel-díjas narratívát folytatta. Ugyanígy tett Orbán Viktor is, aki szintén közös képpel gratulált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!