Ázsiai delegáció járt Szegeden: nincs szó akkumulátorgyárról, de valami nagyon készül

2023. szeptember 29. – 05:02

Ázsiai delegáció járt Szegeden: nincs szó akkumulátorgyárról, de valami nagyon készül
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Titokzatos ázsiai delegáció járt Szeged egyik külvárosi lakóparkjának szélén nemrég, a családi házak mögötti földeknél nézelődtek. Azt már régóta lebegtetik magas rangú kormánytagok, hogy Szegedre nagyberuházás jön, és egyesek attól tartanak, hogy itt épülhet meg a következő akkumulátorgyár. Az önkormányzat és a külügyminisztérium viszont az állítja: nem tárgyalnak ilyenről. Valami mégis készül.

Külföldi delegáció látogatott a hetekben a szegedi Béketelepre, amely egy csendes, családi házas negyed a híres ELI-ALPS lézerközponttól nem messze. A részben ázsiaiakból álló csoport a Tóbiás György utca végén fekvő mezőgazdasági területet nézte meg, állítólag térkép, vagy valamifajta terv is volt a kezünkben. Olvasónk megpróbálta tőlük megtudni, mi járatban vannak, de a csoport tagjai semmire sem válaszoltak, mondván, titok, mi épül majd.

Kisbusz hozta őket, de ott voltak a Magyar Villamos Művek (MVM), az önkormányzati Szegedi Vízmű Zrt. és a Móra Ferenc Múzeum (MFM) logójával ellátott autók is. Aggódó béketelepi olvasónk csak azt szerette volna megtudni, lesz-e akkumulátorgyár az utcájuk végében. Az aggodalom nem teljesen alaptalan: amikor az akkumulátorgyártással foglalkozó kínai Sunwoda várható magyarországi beruházásával volt tele a sajtó májusban, a kormány épp Szegednek erre a környékére jelentette be egy mintegy 300 hektáros ipari park építését.

A delegáció – Olvasói fotó
A delegáció – Olvasói fotó

Utánakérdeztünk, lesz-e akkumulátorgyár Szegeden, és ha nem az lesz, akkor kik voltak a rejtélyes látogatók, akiket olvasónk látott. A külföldi beruházásokat menedzselő Külgazdasági és Külügyminisztérium azt válaszolta lapunk kérdésére, hogy amennyiben egy beruházásról döntés születik, arról minden esetben részletes tájékoztatást adnak. Annyit azért elárultak, hogy

„Szeged tekintetében nem folyik tárgyalás akkumulátorgyárról”.

A szegedi önkormányzatnál is hasonlóképp fogalmaztak: nem akkumulátorgyárról van szó, viszont „Botka László polgármester irányításával rendszeresek az olyan találkozók, amelyeken Szeged és környéke potenciális fejlesztési lehetőségeiről tárgyal a városvezetés külföldi és hazai befektetőkkel”.

A polgármester később némileg konkrétabban azt is említette, hogy „nagybefektetőkkel tárgyalunk hónapok óta a szegedi gazdaság fellendítése érdekében”.

A városban felmerült az is, hogy a nemrég átadott fehér-tói villamosenergia-alállomás egy eddig meg nem nevezett szegedi gyár miatt épült ki nagyobbra. Az MVM Démász erre úgy reagált, hogy ők több helyi igényre válaszul hozták létre az új alállomást, többek között az egyetem szomszédban épülő új tudományos és ipari negyedének, a Science Parknak az ellátására, de további megújulóenergiatermelő-kapacitások bekapcsolását is megalapozták ezzel.

Rákérdeztünk az MVM-nél arra is, hogy kikkel tartottak bejárást Béketelepen, ahol a helyiek látták a cég autóját. Válaszul azt írták, hogy „az MVM szakemberei rendszeresen biztosítanak szakmai támogatást az ipari parki szolgáltatások iránt érdeklődők megfelelő tájékoztatásához”.

Azt már az önkormányzatnál érdeklődtük meg, hogy a béketelepi házak és a lézerközpontot körülvevő Science Park (kék színnel jelölve térképünkön) közötti földterületen (narancs színnel jelölve) épül-e bármi, ahol olvasónk is jelezte a delegáció nézelődését. Erre azt közölték, hogy a szabályozás szerint ez nem ipari terület – ahogy az a város településszerkezeti tervében is látható –, így „a területen semmilyen új létesítmény nem fog épülni”. Mint kiderült, nem is a kijelölt ipari parkhoz tartozik ez a rész, mint ahogy nem is arról az elkerülőútról van szó, amit a közelben terveznek építeni (a fenti térképen szaggatottan jelölve).

Arról, hogy akkor valójában miért érkezhetett a delegáció, az önkormányzat ígérete szerint tájékoztatni fogják a közvéleményt, amikor a tárgyalások előrehaladottabb szakaszba lépnek, de jelenleg zajlanak a megbeszélések.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!