A Fővárosi Közgyűlést kikerülve szerződött Karácsony Gergely a NER-közeli plakátcéggel

2023. szeptember 28. – 08:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Közgyűlést megkerülve, saját hatáskörben döntött Karácsony Gergely főpolgármester arról, hogy a NER-közeli Garancsi István cégével szerződjön mintegy 44 ezer fővárosi plakáthely ügyében, írja a 24.hu. A portál szerint az önkormányzat, illetve cégei, a BDK Kft., illetve a BKK Zrt. a milliárdos tulajdonában álló ESMA Reklám Zrt.-vel, valamint a Tasnádi László érdekeltségébe tartozó SYS IT Networkkel szerződtek a következő évekre.

A saját hatáskört az indokolta, hogy a májusi közgyűlésen nem volt meg a minősített többség, így nem sikerült eldönteni, mi legyen az üzlet sorsa. Garancsi cége volt egyébként az egyetlen pályázó, korábban is az ESMA Reklám Zrt.-vel szerződött a főváros. Az új szerződésre azért volt szükség, mert a közvilágítási oszlopokról kötött 2018-as megállapodás 2023. május 31-én lejárt.

Az összesen majdnem negyvenötenezer darab közvilágítási oszlopról van szó, amelyeken úgynevezett elefántfülek, azaz lengőkaros szerkezetek vannak, ezekre kerülnek a plakátok. Az oszlopok túlnyomó többsége a BDK Kft. tulajdonában van.

Május 31-én aztán kormányrendelet született arról, hogy Garancsiék korábbi, lejárt szerződése a veszélyhelyzetre hivatkozva érvényben marad.

Karácsony Gergely saját jogkörben döntött arról, hogy 2028-ig meghosszabbítja a szerződést, viszont a plakáthelyek darabját mintegy 130 forinttal drágábban adja, mint korábban, illetve azt is megszabta, hogy ezekre nem kerülhet politikai jellegű hirdetés.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a 24.hu-nak azt mondta, hogy ezzel a főváros pénzügyileg is jól jár, minden kimaradt hónap veszteség lett volna Budapestnek. Baranyi Krisztina viszont csalódott, és úgy gondolja, hogy a gazdasági indok nem megalapozott, mivel a főváros nem nyer túl sokat az emelt plakátáron.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!