Eladja az állam a mátraházi honvédüdülőt

2023. szeptember 27. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

Eladja az állam a mátraházi honvédüdülőt, azaz a 4. számú Kiképzési, Oktatási, és Regeneráló Központot – erősítette meg az információt a Honvédelmi Minisztérium a Gyöngyös Ma című lapnak. Az üdülő eladása egy nagyobb kormányzati intézkedéscsomag része, a kormány a működéshez közvetlenül nem szükséges ingatlanok kiárusításából szeretné stabilizálni az államháztartást. A minisztérium a lapnak küldött válaszában úgy fogalmazott: „az állami üdülők eladásáról szóló központi intézkedéscsomag szükség szerint érintette a honvédelmi tárca vagyonkezelésében lévő egyes ingatlanokat – köztük a mátraházai rekreációs intézményt”.

Kilátás a mátraházi honvéd tiszti üdülőre 1943-ban – Fotó: id. Konok Tamás / Fortepan
Kilátás a mátraházi honvéd tiszti üdülőre 1943-ban – Fotó: id. Konok Tamás / Fortepan

A lap információi szerint az üdülőt szeptember 4-én zárták be minden magyarázat nélkül. A hónap közepén pedig már javában zajlott az épület kiürítése. A központ tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., csak az épület vagyonkezelését gyakorolja a minisztérium, az MNV Zrt. azonban nem adott az értékesítésről bővebb tájékoztatást. Az ingatlan tulajdoni lapja szerint a tulajdonos továbbra is a magyar állam, és a széljegyen sem szerepel az eladásra utaló adat, így valószínű, hogy még csak előkészítés alatt állhat a tranzakció.

Még júniusban mi is írtunk arról, hogy a Válasz Online információi szerint a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium 74 darab értékes állami ingatlan, döntően tóparti üdülők eladására készül. A listában gyermeküdülők, egyetemi és rendőrségi üdülők és sporttelepek is vannak.

A munkaanyagnak minősülő előterjesztésben 74 ingatlan szerepel. A listán több nagy értékű, balatoni és a velencei-tavi, vízparti vagy partközeli állami üdülő található. Ezeket egészen eddig nem privatizálták. A Válasz Online szerint a hasonló jellegű vállalati üdülők mára nagyrészt eltűntek, de ezekben az ingatlanokban az állam saját alkalmazottainak továbbra is kedvezményes üdülési lehetőséget biztosít, szép helyen, viszonylag olcsón.

Az ingatlanok értékesítéséből a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat 32,7 milliárd forintot vár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!