Vége a Gödöllői Erdei Vasútnak, októbertől nem jár többé

2023. szeptember 27. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

Október másodikával végleg megszűnik a Gödöllői Erdei Vasút, a helyzet előtt a kisvasutat működtető egyesület értetlenül, csalódottan áll – jelentették be kedden a Gödöllői Kisvasút Facebook-oldalán. A bejegyzés szövege szerint 2017-ben kezdte a munkálatokat az egyesület, akkor még a Gödöllői Erdészeti Arborétumot kezelő Pilis Parkerdő Zrt.-vel együttműködve.

„Kisvasút létrejöttének célja az egyesületünk által összegyűjtött műszaki történeti emlékek gyűjteményének méltó helyre való elhelyezése és bemutatása mellett a térség és az Arborétum turisztikai felfuttatása is célkitűzés volt. Ennek sikerét az elmúlt évek drasztikus látogatószám növekedése is mutatja” – írták.

Csakhogy időközben az arborétum kezelőt váltott, és a Pilis Parkerdő az együttműködésben vállalt szerepét átadta az új kezelőnek, aki viszont más koncepcióban szeretné hasznosítani a területet, „amibe a kisvasút és azt látogató széles társadalmi réteg nem illik bele. A helyzettel egyetérteni nem tudunk, viszont a terület tulajdonosának döntése számunkra kényszerhelyzet.”

Az egyesület köszöni a sok támogatást, és azt írják, nem szeretnének mindent veszni hagyni, szeretnék projektjüket átmenteni és folytatni máshol. „Erre jelenleg is több lehetőség kínálkozik. Továbbiakban ezután is várjuk Cégek, Önkormányzatok, Magánszemélyek és minden olyan legalább 1 kilométer hosszú és 2,5 méter széles egybefüggő erdős területtel rendelkező szervezeti formák megkereséseit, ahol a turizmus fejlesztésben látják a jövőt” – írják azzal, hogy utolsó kisvasúti napjuk szombaton lesz.

A bejegyzéshez a volt közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid is hozzászólt. Azt írta, nagyon kedves üzemet hozott össze az egyesület nemcsak a környékbeliek, de a budapestiek örömére is. „Elég rövidlátó döntésnek tűnik a kiebrudalása az arborétumból, remélem, meggondolják magukat az illetékesek. Addig is minden elismerésem az eddigi munkátokért” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!