Piszkos, rozsdás eszközök és jelöletlen hús – vágóhidat függesztett fel a Nébih

2023. szeptember 26. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Csongrád-Csanád megyei vágóhídon és a hozzá tartozó húsüzletben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az üzemben olyan körülményeket találtak, hogy azonnal felfüggesztették a működését – írja közleményében a hivatal.

A hatóság beszámolója szerint mikor megérkeztek az ellenőrzésre, éppen egy rossz állapotban lévő, önerőből felállni képtelen szarvasmarhát szállítottak be a vágóhíd területére. Az állatszálláson 26 jelöletlen sertést találtak, amiknek a származását sem tudták igazolni. A higiénia sem volt rendben:

számos eszköz piszkos és rozsdás volt, a daraboló helyiségben a szalagfűrész lapjai és állványa korrodált, kezeletlen fából készült lapja pedig egyenetlen felszínű és szennyezett volt.

Az üzemi helyiségekben higiénikus kézmosásra nem volt lehetőség. A hűtőkamra ajtókerete rozsdás, a padozata vérrel szennyezett, a helyiség falai és mennyezete koszosak voltak, valamint a vágóhíd egyéb helyiségeiben is általános volt a falak, a mennyezet és a padozat takarítatlansága. A Nébih gusztustalan részleteket is tartalmazó videója ide kattintva érhető el.

A vágóhíd nyomonkövetési dokumentációt nem vezetett, a vágóhídon az összes hús jelöletlen volt, de a tárolási körülmények sem feleltek meg az előírásoknak. Csak a húsboltban 766 kiló jelöletlen húst és húskészítményt fedtek fel az ellenőrök. A Nébih a feltárt súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hiányosságok és a körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. Emellett a hatóság kivont a forgalomból több mint 4,3 tonna nem nyomon követhető élelmiszert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!