Meg lehetne oldani 1500 euróval is, mondta a határőr a teherautósnak, és nem engedte át, míg nem fizetett

2023. szeptember 26. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásban a regionális nyomozó ügyészség 2023. szeptember 19-én, több helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket folytatott: az akcióban rést vett a TEK és a Hajdú-Bihar vármegyei rendőrség, illetve a Nemzeti Védelmi Szolgálat is.

A hivatalos szervek azért akcióztak az Ártánd Közúti Határátkelőhelyen és a Nagykereki Autópálya Határátkelőhelyen, mert a megalapozott gyanú szerint 2022. októberében két határrendész az ártándi határátkelőn csak kenőpénzért cserébe volt hajlandó átengedni egy német honosságú teherautót.

A történtek lényege szerint, írja az ügyészség, a sofőr átadta a határrendésznek az iratokat, aki miután félreállította a tehergépkocsit közölte, hogy a gépjármű irataival kapcsolatban annyi hiányosságot észlelt, amiért körülbelül 4.000 eurónyi bírságot kellene fizetni, majd felvetette, hogy „meg lehetne oldani 1 500 euróval” is.

A teherautó sofőrje és a vele utazók vitatták, hogy a járművel és az átlépéssel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság lenne, így fizetni nem akartak.

Közölték, hogy csak 500 eurójuk van – amivel a határrendész megelégedett volna –, de kezdetben ezt sem akarták átadni. A határrendész többször elmondta, hogy kollégájával csak akkor engedélyezik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek, majd intézkedés nélkül váratták őket.

Közel két óra elteltével a teherautósok – annak ellenére, hogy a visszatartásuknak, és a bírság kiszabásának nem volt jogalapja – átadtak a határrendésznek 300 eurót és 70 000 forintot, majd miután ezt a hivatalos személy kevesellte, további 200 lejt is. A határrendészek ezután átengedték a tehergépkocsit a határon, de a meghatározott átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásban.

A két határőrrel szemben előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt nyomoz a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, és már el is rendelték letartóztatásukat. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának végzése ellen a terheltek és védőik fellebbezést jelentettek be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!