Megduplázódott a muszlimok száma Magyarországon az elmúlt húsz évben, miközben feleződött a katolikusoké

2023. szeptember 26. – 18:20

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem felére csökkent a vállaltan katolikusok száma Magyarországon az elmúlt húsz évben, és majdnem hasonló arányban csökkent a reformátusoké is az új népszámlálás adatai szerint. Mostanra a lakosság majdnem fele nem hajlandó válaszolni a vallásosságát firtató kérdésre, miközben a muszlimok és a Hit Gyülekezetéhez tartozók száma többszörösére nőtt.

Keresztény-konzervatív kormányzás ide, vallásos iskolák oda, durván csökkent a vallásosok és azon belül is főleg a katolikusok és a reformátusok száma és aránya Magyarországon az elmúlt tíz és főleg az elmúlt húsz évben. A KSH kedden tette közzé a tavalyi népszámlálás adatainak nagy részét, amelyből a legérdekesebb talán a lakosság vallásosságáról szól.

A népszámláláson rákérdeztek a vallásunkra, amelynél három válaszlehetőségünk volt. Így:

  • megjelölhettünk egy vallást a listából;
  • mondhattuk azt, hogy nem vagyunk vallásosok,
  • vagy dönthettünk úgy, hogy nem válaszolunk.

Ez utóbbi értelmezése kérdéses, köztük lehetnek, akik titkolják a vallásukat, de a többségük valószínűleg nem vallásos, és már a kérdésre sem hajlandó válaszolni. Ha az ország két legnagyobb vallását (a római katolikust és a reformátust) vetjük össze a nem vallásosakkal és a nem válaszolókkal, a következő képet kapjuk az elmúlt három népszámlálásról:

Az ábrán látszik, hogy a népesség általános csökkenésén túl nagyon durván visszaesett a magukat katolikusnak és reformátusnak vallók aránya, miközben többszörösére nőtt a nem válaszolók tömege. Ha őket nem vallásosként számolunk, akkor kimondható, hogy

2001-ben még a magyar lakosság háromnegyede volt vállaltan vallásos, ma viszont kevesebb mint a fele.

A vállaltan katolikusok száma így húsz év alatt 5,6 millió főről majdnem megfeleződve 2,9 millió főre csökkent, míg a reformátusoké kicsit kisebb mértékben, 1,6 millió főről 944 ezer főre. A vállaltan evangélikusok száma ez alatt 300 ezerről 176 ezerre csökkent. A nem vallásosok aránya nagyjából ugyanaz maradt, míg a nem válaszolók száma 1,1 millióról 3,9 millióra emelkedett, ami három és félszeres növekedés.

Itt meg kell jegyezni még egyszer, hogy a nem válaszolók majdnem négymilliós tömegéből lehetnek olyanok, akik vallásosok, de valami miatt titkolják, bár azt nehéz elképzelni, hogy 2022-ben Magyarországon a korábban magukat katolikusnak vagy reformátusnak érzőknek szégyellniük kéne a vallásukat.

Kétszer annyi muszlim, hatszor annyi hitgyülis

A kisebb vallások közül nem mindegyik veszített annyi hívet az elmúlt években, mint a katolikusok és a reformátusok. Egyedül az izraeliták száma csökkent jelentősen, majdnem 13 ezerről 9 ezer alá. Az unitáriusok száma (valószínűleg az erdélyi bevándorlás miatt is) nem nagyon változott.

A muszlimok száma háromezerről majdnem nyolcezerre nőtt, ami az előző érték két és félszerese. A Hit Gyülekezetéhez tartozók száma viszont hatszorosára nőtt, majdnem négyezer főről több mint huszonkétezerre. Ez azonban csepp a tengerben a több millió fős katolikus-református táborhoz és a nem vallásos, nem válaszoló táborhoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!