Szijjártó rekordot döntött: idén már annyit repült, hogy megtette a Föld és a Hold távolságát

2023. szeptember 25. – 15:06

Másolás

Vágólapra másolva

Évről évre nő Szijjártó Péter repülővel megtett kilométereinek száma, idén akár az 500 ezer kilométeres határt is áttörheti a tavalyi 440 ezres teljesítmény után, írja a 24.hu. A lap a Flightradar24 adatai alapján azt írja, hogy a magyar külügyminiszter szeptember közepére repült annyit, mint a Föld és a Hold közötti átlagtávolság, azaz 384 400 kilométert, ehhez tavaly tíz hónapra volt szüksége.

Szijjártó Péter repülőútjait a minisztérium bejelentései és repülési adatok alapján összesíti a Flightradar24, amely szerint a külügyminiszter idén eddig több mint 160-szor szállt fel valamelyik állami gép fedélzetére, és több mint 550 órát, azaz 23 napot töltött a levegőben, írja a lap. Szijjártó idei rekordjához hozzájárult több dél-amerikai és távol-keleti látogatás: már januárban járt Közép- és Dél-Amerikában, akkor Davosból utazott Kubába, onnan Ecuadorba, majd Mexikóba. Több közép-ázsiai látogatás mellett járt Kínában, Hongkongban és Japánban is.

A miniszter a Honvédelmi Minisztérium (HM) gépeit használja az utazásokhoz, a legtöbbször a business jet kategóriába tartozó Dassault Falconnal repült, de gyakran igénybe vette a 140 személy befogadására is alkalmas Airbus A319-eseket is.

A 2022-es utak összesítéskor a repülések költségeit minimum 1,5–1,8 milliárd forintra becsülték a 24.hu által megkérdezett szakértők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!