Halállistát vezetett és antirasszista osztálytársát akarta megölni egy 16 éves szélsőjobboldali diák

2023. szeptember 25. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség emberölés előkészületének bűntette miatt emelt vádat egy 16 éves fiúval szemben, aki egyik osztálytársa megölésére készült. Akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat, írja az ügyészség honlapja.

A 16 éves, középiskolás fiú érdeklődést mutatott a II. világháború, azon belül is Hitler és a nácizmus eszméi iránt. 2022 szeptemberében vásárolt egy nyolc centi pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

A vádlott az ismerőseinek kivégzést bemutató, Iszlám Állammal kapcsolatos videókat is mutogatott, és azt mondta, hogy ugyanazt akarja megcsinálni zsidó, feketebőrű, „húzott szemű” és roma származású emberekkel. Készített egy „halállistát” iskolai mészárláshoz, melyen tanárai, osztálytársai, köztük azon osztálytársa neve is szerepelt, akivel korábban konfliktusba került amiatt, mert az megkérte rá, hogy mellőzze a rasszista kijelentéseket.

A fiú – miután osztályfőnöke egy sorozatgyilkosos történetről beszélt – kijelentette egy osztálytársa előtt, hogy ő is sorozatgyilkos lesz. Másnap, 2022 októberében egy internetes, nemzetközi, szélsőjobboldali, neonáci csatornán angol nyelven kijelentette, hogy másnap lesz a napja, amikor megöli antirasszista osztálytársát Magyarországon, amiről megpróbál fényképeket és videót is készíteni. A bűncselekmény megvalósítására nem került sor, mert a rendőrség még aznap éjjel őrizetbe vette őt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!