Vizsgálat indult az ELTE nyári egyetemén, miután kiderült, hogy fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőségesek is vannak a diákok között

2023. szeptember 25. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az ELTE nyári egyetemének több résztvevője is vizsgálatot követelt az egyetemtől, miután kiderült számukra, hogy két fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőséges, Greg Johnson és David Michael Zsutty is beiratkozott a négyhetes kurzusra, írja a Szabad Európa. A nyári egyetemre külföldi diákok is jelentkezhettek, a lap úgy tudja, hogy Johnson és Zsutty is nyelvtanulás céljából vettek részt a nyári tanfolyamon, amiből arra lehet következtetni, hogy hosszabb távon terveznek hazánkban maradni.

A tanfolyam egyik diákja Johnson email címe alapján jött rá, hogy kikkel tanul együtt, és jelentette a tanároknak. Egy neve elhallgatását kérő oktató szerint, miután az ügy kitudódott, néhányan már nem is jöttek be az utolsó napokra, mert nem tudták kezelni a helyzetet. Az ügy gyorsan eszkalálódott, a program záróünnepségét sem tartották meg. Az ELTE ugyan indított vizsgálatot, de azt állapították meg, hogy a program résztvevőire nem vonatkozik az egyetem etikai kódexe. Johnson és Zsutty egyébként semmiféle szélsőséges megnyilvánulást nem tett a program ideje alatt, de nem is szocializálódtak a többi diákkal, például soha nem ebédeltek velük. A két férfi itt létéről azóta már rendőrségi bejelentés is született. De kikről is van szó pontosan?

A magát „fehér nacionalistaként” definiáló Johnson azóta él Budapesten, hogy 2019-ben kitoloncolták Norvégiából, miután írásában védelmébe vette a szélsőjobboldali tömeggyilkos Anders Breiviket, aki 77 emberrel végzett 2011-ben. Hírhedt a szélsőjobboldali ideológiájáról, amit a Counter-Currents nevű könyvkiadóján keresztül népszerűsít is. Ez az egyik olyan kiadó, amely újranyomtatta európai szélsőjobboldali szerzők műveit, például a Hitler-rajongó Savitri Deviét. Johnson maga is könyveket ír, de publikált már a The Occidental Observer nevű antiszemita tartalmakat gyártó oldalon is, és szívesen részt vesz szélsőjobboldali rendezvényeken is.

Az 58 éves férfi ideológiájának középpontjában

egy fehér etnoállam létrehozása áll, ami egy olyan elképzelt államforma, ahol a tartózkodás vagy az állampolgárság csak a fehéreknek lenne megengedett, a nem fehéreket és a zsidókat pedig kizárná.

Nem meglepő talán az sem, hogy ő is nagy rajongója az összeesküvés-elméletek terjesztéséről és rasszista megnyilvánulásairól híres amerikai tévésnek, Tucker Carlsonnak. Johnson egyébként Budapesten is alapított egy könyvkiadót Middle Europe Books néven.

David Zsutty – Fotó: David Zsutty / Twitter
David Zsutty – Fotó: David Zsutty / Twitter

A szintén szélsőjobboldali körökben mozgó David Zsutty 2023-ban érkezett Magyarországra. Ő a Johnson által alapított Homeland Institute nevű amerikai szélsőjobboldali agytröszt igazgatója, aminek a honlapján és a Twitter oldalán is feltűnik az Orbán Viktor által is gyakran népszerűsített konteó,

a nagy népességcsere, vagyis a Great Replacement Theory. A teória szerint egy liberális összeesküvés folyik azért, hogy az USA és az európai országok fehér lakosságát a bevándorlás révén felhígítsák.

Ez az összeesküvés-elmélet áll a hátterében két tömeggyilkosságnak is: a christchurchi mészáros 2019-ben 51 embert gyilkolt meg, valamint 2022-ben a buffalói tömeggyilkos, aki tíz emberrel végzett.

A Szabad Európá több diákkal is beszélt a történtekről, de csakis titkosított chatprogramon keresztül kommunikáltak. Azt mondták, félnek Johnson és Zsutty reakciójától, ugyanis egy minden szempontból sokszínű csoport tette a velük kapcsolatos bejelentést az ELTE-nek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!