„Nyomj egy lájkot, ha átenged” – óriási vita lett egy zebraetikettről szóló rendőrségi videóról

2023. szeptember 24. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid, de annál tartalmasabb, és egyben megosztó oktatóvideót tett közzé a héten a rendőrség, amiben a gyalogosoknak adnak tanácsot a zebrán való átkeléshez. A „nyomj egy lájkot, ha átenged” az egyik állítás, ami olyan vitát kavart, hogy még a volt közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid is beszállt.

Gyalogátkelőn három szabály van:

  • ha érkezik egy jármű, és el tudod olvasni a rendszámát, akkor közel van,
  • ha látod, hogy férfi vagy nő vezet, akkor nagyon közel van,
  • egész addig nem lépsz le elé, míg bele nem néztél a vezetőnek a szemébe

– sorolják a szabályokat. Majd azzal zárják a videót, hogy „ha átengedett, akkor nyomjál neki egy lájkot, lehet legközelebb is át fog engedni”. A többség épp az utóbbi mondatot találja problémásnak, mivel a KRESZ előírja az autósnak, hogy a zebrán átengedje a gyalogost.

Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár egy kommentben azt tette szóvá, hogy „a jogszabályokban nem szerepel olyasmi, hogy a gyalogosnak az érkező gépjármű rendszámáról, a vezető neméről vagy haja színéről meg kéne győződnie, végképp nem olyasmi, hogy meg kéne „lájkkal köszönnie”. Hozzátette:

„A rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban”.

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke pedig azt írta, hogy „ezért felelős a magyar balesetek nagy részéért a rendőrség is. Ezért a videóért egy kevesebb közlekedési halottat termelő országban repülne a kommunikációs vezető, a baleseti számok miatt pedig a főkapitány is”.

A KRESZ egyébként egyértelműen fogalmaz: A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Azonban szerepel benne egy olyan rész, hogy „a gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni, és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarja vagy megtévesztheti”. Ettől függetlenül azt a KRESZ nem írja elő, hogy a gyalogos bármilyen formában megköszönje az autósnak, hogy átengedte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!