Závecz: Nőtt a pesszimizmus a Fidesszel szemben, a nyár nagy nyertese a Mi Hazánk és a Kutyapárt

2023. szeptember 22. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Május óta valamelyest kisebb lett (32-ről 30 százalékra esett) a Fidesz tábora, a Mi Hazánk és a Kutyapárt lettek az idei nyár nagy győztesei – derül ki a Závecz pártpreferenciákról szóló kutatásából.

A kutatás alapján a DK továbbra is a legerősebb ellenzéki párt, nyár óta nem változott a támogatottsága, 13 százalékon állnak. Május óta 6-ról 7 százalékra erősödött a Mi Hazánk, így már ők a harmadik legnépszerűbb párt.

Mellettük a Momentum támogatottsága stagnál, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt viszont a tavalyi választások óta először kapott 4 százalékos támogatottságot. 3 százalékon áll a Jobbik és az MSZP is, 2 százalékos az LMP, a Párbeszéd esetében pedig 1 százalékot mértek. A parlamenten kívüli pártok közül ebben a hónapban is elérte az 1 százalékot a Mindenki Magyarországa Néppárt.

A kutatás alapján a biztos pártválasztók 46 százaléka szavazna a Fideszre, a DK-nak 19 százalékos a tábora. Megalakulása óta legjobb eredményét érte el a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, előbbi 10 százalékig jutott, a Kutyapárt pedig 5 százalékig. A Momentum a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók 6 százalékára számíthatna, az MSZP és a Jobbik 4-4 százalékra.

Forrás: Závecz Research
Forrás: Závecz Research

A Fidesz visszaesése összhangban van azzal, hogy májusban 64 százalék gondolta úgy, hogy hazánkban rossz irányba mennek a dolgok, a szeptemberi felmérés szerint ez már 67 százalék. Az országban zajló folyamatokat pozitívan értékelők aránya 29 százalékról 27 százalékra csökkent. A nyárhoz hasonlóan a Fidesz táborán belüliek háromnegyede optimistán látja a hazai történéseket, egyötöde viszont pesszimistán. Az ellenzéki pártok támogatói között 92 százalékról 97 százalékra emelkedett a hazai helyzetet negatívan értékelők aránya. A pártnélküliek között 75 százalékról 77 százalékra emelkedett a pesszimisták aránya.

A fiatalok 8, a középkorúak 7, az idősek 5 százaléka támogatja a Mi Hazánkat. A párt hívei eléggé aktívak, alig maradnak le a Fidesz- és a DK-szavazók biztos választási részvételt ígérő kétharmadától, 61 százalékuk állítja biztosra, hogy elmenne szavazni. A Kutyapárt támogatói alapvetően nagyvárosiakból állnak össze, a budapestiek 7, a megyeszékhelyen élők 6 százaléka szavazna rájuk, a falvakban ez 2 százalék. A részvételi hajlandósága a párt támogatóinak 48 százalék.

Hasonló eredményekre jutott augusztusi kutatásánál a Republikon is: a kutatóintézet szerint augusztusban tovább csökkent a Fidesz–KDNP támogatottsága, míg az ellenzéki térfélen a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt növelni tudta szavazótáborát júliushoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!